Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Локомотив у Привокзальному сквері: коротка історія пам’ятника

Потяг у Привокзальному сквері з’явився не так давно – його встановили у 2021 році. Ця подія відкрила фестиваль “ЛРЗ-фест”, який тоді відбувався у Франківську.

Розповідає Інформатор.

У радянські часи на цьому місці стояв пам’ятник сталіну. Спершу тут хотіли встановити хрест тверезості, проте в 2021 році, до 30го Дня Незалежності України зупинилися на цьому потягу.

Це не зовсім пам’ятник у класичному розумінні. На площі стоїть відреставрований на Локомотиворемонтному заводі справжній локомотив радянського паровоза 9П. У Франківську він з’явився в 1949 році. На місці тризуба колись була червона зірка, проте її замінили на Державний Герб.

Зараз цей потяг – одна з найвідоміших фотозон міста. На його корпусі є попереджувальні знаки про заборону залазити на потяг, адже це небезпечно. Тим не менш, сюди однаково вилазять діти.

Подібні постаменти є в багатьох пострадянських містах, проте у Франківську він не асоціюється безпосередньо з минулою добою – зокрема завдяки тризубу й тому, що встановили його все ж до 30 річниці Незалежності. Раніше він стояв на постаменті на території ЛРЗ.

Поруч із локомотивом є табличка, на якій можна почитати про Локомотиворемонтний завод. Зокрема, саме тут лагодили бронепотяг “Кармелюк”, який належав армії УНР.


Читайте також: Першу скульптуру демонтували: історія пам’ятника Діви Марії на майдані Шептицького

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору