Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Будувати чи не будувати: чи буде житло в промзоні біля франківського “Пресмашу”

Сьогодні, 10 березня, під час сесії міської ради депутати активно обговорювали питання про залучення гранту від Північної екологічної фінансової Корпорації (НЕФКО) для фінансування проєкту “Житло для внутрішньо переміщених осіб в місті Івано-Франківську”. Дискусію викликало майбутнє розміщення будинків — недалеко від заводу “Пресмаш”. 

Пише Інформатор.

Сума гранту складає 9,5 мільйонів євро. Їх виділять за умови передачі житла громаді, у першу чергу — переселенцям, серед яких, наголосив міський голова, є багато військовослужбовців із родинами.

Проти потенційного будівництва виступив Богдан Пукіш, директор заводу “Пресмаш”. Він пояснив, що територія знаходиться близько до межі заводу, де коливання ґрунту сягають значного радіусу — так, після встановлення нового обладанння воно становитиме 350-400 метрів. За словами Пукіша, в цій зоні краще будувати промислові об’єкти, що дозволить створити нові робочі місця й залучити релокований бізнес.

Разом із цим завод “Пресмаш” банкрутує із 2016 року. Під час сесії директорові заводу нагадали те, що його територія не змогла прийняти жоден із релокованих бізнесів. Богдан Пукіш пояснює це тим, що тяганина із представниками “групи Лєбєдєва” триває.

Тут варто зазначити, що до 2007 року “Пресмаш” справді був одним із провідних промислових об’єктів, проте ним зацікавився колишній нардеп із “Партії регіонів” Павло Лєбєдєв, який за Януковича був міністром оборони України. Щоби захопити “Пресмаш”, він організував рейдерське захоплення, обшуки, ініціював відкриття семи кримінальних справ проти керівництва заводу. У справі фігурували й підроблені документи, й навіть фіктивне банкрутство. Наслідки цього завод відчуває й до сьогодні.

Роман Соколик, староста села Хриплин, підтримав Пукіша й сказав, що в промзоні не можна будувати житло. Першою причиною є те, що це може погано впливати за здоров’я людей. Також це, за словами Соколика, знищує саму промзону, яку можна було б розвивати.

Ірина Паращук, староста села Микитинці, виступила зі зверненням від громади. Людей обурило те, що з ними рішення ніхто не обговорював і не погоджував.

Сьогодні прийняли тільки рішення про залучення грантових коштів. Де саме будуватимуть житло для ВПО, вирішуватимуть згодом. Зокрема, міський голова погодився із тим, що громада має брати участь в обговоренні й пообіцяв ініціювати зустріч із представниками сіл.

Читайте також: Яка потреба в житлі для ВПО у Франківську сьогодні

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору