Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Мікрогрін — модна тенденція чи справді корисна зелень | розмова з дієтологинею

Останнім часом популярності набирає мікрогрін, або мікрозелень. Це насичені корисними речовинами паростки, які вживають у їжу. Перевагою є також те, що виростити мікрогрін можна до тижня часу. Та чи може мати цей новий суперфуд шкідливі наслідки?

Дізнавався Інформатор.

Виростити мікрозелень вдома доволі просто. Зараз для цього продають контейнери зі спеціальними килимками. Туди потрібно насипати насіння, а потім регулярно змочувати килимок водою. Залежно від виду насіння, паростки проростуть вже за декілька днів або тиждень часу. Тоді їх можна додавати у звичайну їжу.

Про користь та/або шкоду мікрозелені ми поспілкувалися з франківською дієтологинею та фітнес-тренеркою Іриною Ващук. Її клієнти також додають собі паростки суперфуду в їжу, тож Ірина Ващук ділиться чому:

  • Розкажіть, чи мікрогрін дійно корисний, або це лише популярна тенденція?

Справді корисний, бо вся клітковина корисна, починаючи від овочів і закінчуючи мікрогріном. Тільки відрізняється він тим, що багатий на мікро- та макроелементи та на вітаміни, яких немає в інших овочах. Зокрема, має багато зеленого пігменту, тому насичує наш організм великою кількістю амінокислот та вітамінами групи В.

  • Який вплив має на здоров’я?

Мікрогрін класно очищує судини, діє за таким самим принципом як петрушка або кріп, також гарно очищує жовчний та печінку.

  • Чи може мікрозелень бути шкідливою для людини?

Вона не обробляється жодною хімією та по своїй суті — це звичайна городина, яка вирощена в умовах “домашнього парника”. Єдине, що тут кожна людина має розуміти, на що в неї алергія. Бо, наприклад, горох чи капуста — ці зародки дуже концентровані. Якщо людина алергік, в неї може погіршитися самопочуття або травлення. Але серйозніших наслідків мікрогрін не несе.

  • Ці паростки впливають на схуднення?

На схуднення мікрогрін не впливає, як і інші овочі чи інша зелень. Проте це продукт здорового харчування, що, як і інша клітковина, покращує метаболізм. Якщо людина буде правильно харчуватися та додавати в їжу мікрогрін, то це лише покращить ефект. Але жоден такий продукт сам по собі не дає жироспалювання.

  • В якому вигляді краще вживати мікрогрін?

Вживати так, як смакує людині. Це можуть бути канапки з цільнозернового хліба, додавати його до риби, до м’яса замість розмарину, наприклад. Мої клієнти додають собі мікрогрін у смузі. Це насправді діло смаку, бо засвоєння всюди однакове. До речі, можу порекомендувати мікрогрін фірми “Органіка”, бо знаю, як вона вирощується. Вдома треба перевіряти наскільки свіжі паростки, чи вони не похилилися, чи не сухі або підгнилі, доглядати їх.

Тож мікрозелень стане корисним додатком до вашої їжі, а як треба її вирощувати, читайте в наступному матеріалі Інформатора.

Анастасія Стецькович

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору