Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Сьогодні вперше на Вічевому майдані мешканці Івано-Франківська здають кров

Сьогодні, 24 березня, на Вічевому майдані вперше проходить акція забору крові у мобільному пункті. Триватиме вона до 13:00.

Пише Інформатор.

Для того, щоб здати кров, потрібно було зареєструватися. Але якщо ви не встигли, то зможете зробити це в інший день, оскільки мобільний пункт здачі крові буде працювати щопонеділка та щоп’ятниці на Вічевому майдані.

Генеральний директор КНП “Прикарпатського обласного центру служби крові” Ігор Дожджанюк розповідає, що цей мобільний пункт єдиний і унікальний в Україні. Його подарували Ротарі клуби Кракова, Львова, США та Івано-Франківська. Про це більше читайте на сайті:

Івано-Франківськ отримав машину для забору крові за 6 млн гривень

Також здати кров можна на вулиці Степана Бандери, 23 (стаціонар) або в громадах області (туди буде їздити бригада від центру крові).

“Мобільний пункт в центрі міста буде нагадувати людям, що є така служба крові, і є таке поняття як донорство. Це дарування своєї крові, частинки свого життя тому, хто цього потребує. Зараз потреби в крові великі, оскільки багато поранених. Ми долучаємось з центрами крові в інших областях, щоб врятувати наших захисників”, — каже Ігор Дожджанюк.

Генеральний директор додає, що центр крові наразі має достатні запаси, яку використовують як у лікарнях Прикарпаття, так і в східних областях України. Але все одно існує потреба в різних компонентах крові, особливо закликають здавати її людям, хто має негативний резус. Щоб здати кров, потрібно знати про свій стан здоров’я і протипокази. Якщо все в нормі, тоді можна зареєструватися у чат-боті “Прикарпатського обласного центру служби крові” та стати донором.

Медичний директор центру Ірина Федик ділиться, що за 30 хвилин зареєструвалися 25 людей на донацію:

“На сьогодні ми забезпечуємо потреби жителів Івано-Франківська та області. Але часто ми допомагаємо нашим центрам крові, які забезпечують компонентами крові на сході. Жодна крапля крові не здається намарно. Вона вся застосовується, адже сьогодні дуже багато і хворих діток, і пацієнтів в наших закладах охорони здоров’я міста”.

Максимально мобільний центр крові може прийняти до 40 донорів, але поки реєструють по 20-25 охочих. Здати свою кров сьогодні прийшла переселенка з Дніпра Аліна Мартиненко, яка раніше проживала в Бердянську. Розповідає, що вже не вперше здає кров, раніше часто була донором в університеті.

“Кров — наше життя, і всі зараз стараються якось допомогти. В моїй сім’ї зараз усі здають кров”, — каже Аліна.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору