Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Мрієте про власний сад або теплицю? Отримайте кошти від держави на це

Як гадаєте, чи можливо отримати кошти на власний сад або ж ягідник із улюбленими ягодами? Ви давно про це мрієте і не маєте грошей? Є рішення. 

Пише Інформатор, покликаючись на єРобота.

Тепер у вас буде можливість отримати грант від держави без повернення коштів. Завдяки цій сумі ви зможете започаткувати сад, виноградник, ягідник або ж теплицю.

Програму запустили у липні 2022 року і за цей час держава схвалила 98 грантів на понад 472 мільйони гривень.

Регіони-лідери за площею садів та теплиць — Закарпаття, Київщина та Львівщина. А культурами, які найчастіше обирали українці, стали фундук, волоський горіх, лохина, чорниця і яблуні.

А як отримати кошти? Що це за програма? 

Для аграріїв і всіх, хто хоче висадити щось власними руками, держава створила дві програми – “Свій сад” та “Своя теплиця”. Аби отримати кошти, необхідно висадити спеціальні рослини. Вони є у переліку Міністерства аграрної політики, з яким ви можете ознайомитися за посиланням. Сума фінансування буде залежати від того, що саме плануєте садити.

  • Найбільша сума, яку ви можете отримати – до 400 тисяч грн за гектар. Але ці кошти отримають люди, які вирощуватимуть лохину, чорницю, груші чи яблука.
  • До 350 тисяч грн за гектар виплатить держава на облаштування черешневого саду.
  • За ліщину та волоський горіх можна отримати до 250 тисяч гривень.
  • До 140 тисяч грн за гектар отримають люди, які висаджуватимуть смородину, обліпиху, сливу чи вишні.

Крім того програма “Своя теплиця” не обмежує у виборі рослин для вирощування. Можна обирати все, що підходить для теплиць: від овочів та ягід, до зелені та квітів.

А скільки ж треба висадити дерев, аби отримати такі кошти?

Кількість дерев у саду чи теплиці ви можете обрати самостійно. Проте в умовах гранту є чіткі вимоги щодо площі проєктів. Зокрема, сад має бути не меншим за 1 гектар, проте й не більшим за 25 гектарів.

  • Теплицю також можна проєктувати. ЇЇ площа може бути від 0,4 до 0,6 гектара. Тоді допомога держави становитиме до 2 млн. гривень.
  • Якщо площа теплиці становитиме від 0,8 до 1,2 гектара, держава може інвестувати у проєкт до 3,5 млн. гривень.
  • Для теплиць площею від 1,6 до 2,4 гектара допомога уряду може сягати 7 млн. гривень.

Однак є умова: земля і для саду, і для теплиці має бути у вашій власності чи оренді —  на термін не менше 7 років.

А для цього треба багато документів заповнити?

Для саду треба зробити план висадки насаджень. Цей документ потрібно буде додати до заяви, яку заповнюють на порталі “Дія”. На цьому ресурсі також є всі вимоги до проєкту та зразок, який допоможе створити модель власного саду. 

Для теплиці необхідно розробити проєкт будівництва модульної теплиці. Проєкт також треба буде додати до заяви на порталі “Дія”. Вся актуальна інформація є на порталі. 

Важливо: для отримання грантів за програмами “Свій сад” та “Своя теплиця” треба заздалегідь зареєструвати ФОП чи мати зареєстровану юридичну особу.

Крім того, за умовами обох програм держава покриває 70% вартості проєкту, ще 30% коштів має додати сам фермер.

Якщо ж власник саду чи теплиці дотримався всіх умов програми – повертати кошти державі не треба. Є лише кілька вимог: створити необхідну кількість робочих місць та вести діяльність визначений час. Для садівника — не менше 5 років. Для власника теплиці — не менше 3 років після того, як звели конструкцію. Також потрібно вчасно сплачувати податки. 

Тож заповнюйте заявки і отримуйте кошти.

Читайте також: У Івано-Франківську 1 квітня висаджуватимуть дерева: подробиці

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору