Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У заповіднику “Давній Галич” відкриють виставку “Писанки Відродження”

У Великодній вівторок, 18 квітня, Музей етнографії Національного заповідника “Давній Галич” презентує виставку “Писанки Відродження”. Це врятована частина унікальної колекції писанок, що демонструвалася у зруйнованому окупантами “Добропарку” у Макарівському районі на Київщині.

Повідомляє Інформатор із посиланням на сторінку заповідника.

“Писанки Відродження” були експонатами Всеукраїнського фестивалю писанок у Києві, який бере свій початок із 2016 року. Головною метою перформансу була підтримка й популяризація українських традицій, розвиток народного мистецтва, вивчення культури та історії українського народу.

374 художники з усієї країни розписували метрові полотна у формі яєць, які були представлені на Софійській площі в Києві. За рік, у 2017 році експозиція нараховувала 585 писанок. У перші дні війни ворог вдарив по “Добропарку”, де зберігали більшість писанок. Із понад 800 артоб’єктів вціліли лише 120, частина з яких сьогодні експонується в Музеї етнографії та у внутрішньому дворику Верховної Ради України.

Цього року для писанок створили фонд “Будуйюа”, щоби показати масштаби проблеми руйнації культурної спадщини, а також боротьбу всього українського народу проти російської агресії. Цієї весни в декількох містах Америки та Канади пройдуть благодійні аукціони з продажу 100 вцілілих писанок.

Виручені кошти підуть на відновлення ліцею номер 2 у Гостомелі.

Читайте також: У краєзнавчому музеї презентували “Іванові писанки”

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору