Одразу скажемо: в катехизмі ні греко-католицької, ні православної церкви немає конкретного й вичерпного переліку того, що потрібно святити на Великдень.
А про те, що прийнято мати в кошику, розповідає Інформатор.
Перше, що спадає на думку — паска. Традиційно паскою називали несолодкий хліб. Солодка випічка з родзинками називалась бабкою. Сьогодні ця межа практично стерлась і паска може бути на будь-який смак: із глазурюю, родзинками, цукатами, сирна, шоколадна… Кілька цікавих рецептів ми писали тут.
Далі в кошик кладуть яйця. Їх розписують або фарбують. Чимало ідей можна знайти в мережі, а ми радимо звернути увагу на наш матеріал про натуральні барвники для крашанок.
М’ясо (найчастіше свинина, проте ви можете освятити будь-яке, яке вам подобається), а також ковбаса. Один із варіантів значення — символ старозавітнього жертовного ягняти. Також м’ясо після Великодньої Літургії їдять на знак розговіння й завершення Великого Посту.
Сіль, часник і мак виконують роль оберегів. Освячену сіль зберігають вдома як захист від злого. Таку ж функцію у фольклорі має й часник, і мак.
Масло й сир у кошику — спільна традиція для усіх християнських конфесій Європи. Це символ родючості й достатку.
Дехто освячує й червоне вино. Нести алкоголь до церкви не забороняється, проте й не обов’язково, все на ваш вибір.
Головне — не те, що саме й у якому порядку класти в кошик, а пам’ять про суть свята й Воскресіння. Бажаємо вам світлого Великодня!
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com