Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Тарифи на електроенергію для населення можуть зрости удвічі, для бізнесу – на третину

В Україні можуть  підвищити тарифи для населення майже удвічі, до 2,9 грн/кВт·год, а для бізнесу на третину – до 4,5 грн/кВт без сплати за доставку. 

Деталі розповідає Інформатор з посиланням на Forbes.

Енергетична система Україна зазнала руйнувань після обстрілів. Щоб її відновити до наступного опалювального сезону потрібно понад $1 млрд, або близько 40 млрд грн, каже голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус.

Бюджетні витрати йдуть на військові потреби, допомога західних партнерів обмежена, каже Герус. Серед варіантів – підняття цін на електроенергію. Максимальний тариф для населення, 1,68 грн/кВт⋅год, діє з березня 2017-го.

Цю різницю покривають державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго» в рамках спеціальних обов’язків (ПСО), покладених на них урядом. Загальний обʼєм дотацій близько 130 млрд грн на рік.

Як і коли можуть зрости ціни

Підвищення тарифу для населення дасть додатково 39 млрд грн тарифної виручки. Це дозволить збалансувати «Енергоатом» та теплову генерацію, які торік мали великі збитки, додає він.

“Підвищення до 2,88 грн за кВт⋅год дозволить енергокомпаніям вийти в нуль, і цього вистачить на ремонтну кампанію”, – каже співрозмовник у Міненерго.

Ще один варіант, який розглядається, – розбивка за рівнем споживання: ті, хто споживає понад 1000 кВт·год, платитимуть ринковий тариф, а решта – знижений.

У НКРЕКП і Міненерго відмовили Forbes в офіційних коментарях.

“Нема сенсу обговорювати пропозиції по оновленню тарифів, поки рішення не фіналізовано”, – каже Forbes співрозмовник у НКРЕКП.

Приблизно таку ж відповідь Forbes отримав від пресслужби міністерства. Герус теж відмовився коментувати можливий рівень підвищення.

Коли може відбутися підвищення? Обговорюються дві дати: з 1 травня або з 1 червня. В кінці березня уряд продовжив дію ПСО на один місяць, до 30 квітня. Найбільш вдалий час для підвищення тарифів – 1 травня, каже керівник енергокомпанії, дотичний до перемовин.

До початку травня недостатньо часу, щоб ухвалити рішення, каже Герус. Процедура передбачає залучення НКРЕКП, Energy Community, Міненерго, Кабміну, пояснює він. До того ж обленерго мають попередити абонентів про зміну тарифу за три тижні, додає співрозмовник із Міненерго.

Ці два місяці Офіс президента та уряд витратять на пошук інших джерел залучення 40 млрд грн.

“Вони до останнього намагатимуться знайти вихід, щоб не підвищувати тарифи”, – каже співрозмовник у Міненерго.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору