Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Стара дерев’яна церква на Прикарпатті може стати об’єктом культурної спадщини

Церква Архистратига Михаїла УГКЦ в Сівці-Калуській може стати цікавим об’єктом культурної спадщини для Калуської громади. Та для початку вона потребує реставрації.

Пише Інформатор Калуш.

Ініціативу врятувати церкву подав староста села Сівка-Калуська Василь Тимчишин. Церква не експлуатується ще з 2004 року, натомість була освячена у 1839 році та є пам’яткою архітектури місцевого значення.

В цьому вирішили переконатися фахівці з управління культури та співробітників Музейно-виставкового центру. Вони навідались до церкви зі спеціальною експедицією та були вражені дивовижним іконостасом, дзвіницею, старовинним дзвоном, іконами та розписом.

Попри це, церква потребує реставрації, коштів на яку потрібно чимало. Міський голова Калуша Андрій Найда каже:

“Що ми можемо зробити у цьому випадку? Бюджет громади, звісно, самостійно не зможе забезпечити виконання всіх робіт. Тому спробуємо залучити кошти з обласної цільової програми “Духовне життя” на відновлення церкви. Паралельно шукатимемо грантові кошти”.

У Калуській громаді  є ще декілька старовинних церков — в Голині та в Середньому Бабині.  Управління культури, національностей та релігій планує обстежити та розробити алгоритм дій для збереження цих пам’яток сакральної архітектури.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору