Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як вберегти рослини від заморозків: поради

На Прикарпатті похолоднішало в розпал садового-городнього сезону. Як ж вберегти розсаду від низьких температур?

Розповідає Інформатор із посиланням на ресурс Gradina Max.

Першими ознаками можливого зниження температури до критичних цифр є безвітряна ясна погода, адже хмари утримують тепле повітря над поверхнею землі. Спостереження показують, що вечірнє зниження температури повітря до +10 і нижче часто є передвісником морозу.

Плодові дерева можуть постраждати від заморозків навіть тоді, коли на них ще немає бутонів: зародки в бруньках вимерзають вже при температурі -3.5 градуси. Під час цвітіння небезпечним є мороз від -1.5 до 2 градусів. Зав’язі підмерзають за незначного зниження температури до -1 градуса.

Дієвий спосіб захисту – розведення багать. Дим повинен огортати дерева. Щоби розвести багаття, насипте купу зі старої соломи, тирси, гілок, сухого перегною чи сушеного коров’яку й підпаліть. Найпростіше зробити це сухим пальним. Щоби диму було багато, накрийте купу свіжою травою або мокрою соломою чи присипте землею або піском.

Час горіння – не менше двох годин. Якщо заморозок тривалий, багаття палять доти, доки повітря не прогріється до 0 градусів.

Низькорослі кущі і дерева можна вкрити агроволокном, щоб воно не торкалося гілок.

Щоб захист рослин від заморозків не спричинив проблеми, пам’ятайте про пожежну безпеку.

Купа робиться розміром 120 см в ширину і 50-75 у висоту. Займисті матеріали кладуть всередину й накривають сирими й слабкогорючими матеріали. Фінішний шар – земля або пісок.

З одного краю купи в поверхні землі залишають отвір, який забивають соломою або сухою травою для легкого підпалу. Землю на пів метра навколо купи перекопують.

Найефективнішим і надійнішим способом захистити самі рослини вважається укриття: над городиною встановлюють дуги, на які настилають агроволокно. Краї агроволокна притискають до землі товстими дошками, цеглою або будь-якими іншими важкими предметами, щоб укриття не зірвало вітром. Якщо город великий, між рослинами встромляють кілочки на 10-15 см вище листя й розстеляють старі простирадла, клейонки, штори, килимки чи інший матеріал. Якщо тканина дуже тонка, її краще намочити.

Можна також зволожити рослини: лід допоможе зберегти всередині листя і стебел температуру на 1.5-2 градуси вище, ніж на вулиці. Також можна використовувати біостимулятор, який допоможе рослині швидко відновитися, якщо збереглася хоча б невелика частина стебла.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору