Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Руді не люблять хризантеми. Як боротися зі слимаками

 Настали теплі дні, а найближчими днями за прогнозами – опади. Це сприятливі умови для розмноження рудих слимаків, які уже помітні на грядках. 

Інформатор розказує, як з ними боротися.

Руді слимаки (інша назва – іспанські) полюбляють городину – капусту, салат, помідори, кабачки, баклажани, а ще кормові культури й полуницю. Вони підгризають коріння, у коренеплодах виїдають великі порожнини. Слимак за короткий час – декілька годин – може спустошити великі ділянки насаджень.

Боротися зі шкідником найкраще у період яйцекладки, який триває від травня до липня. Згубними для них є прополювання та глибоке розпушування ґрунту протягом вегетаційного періоду.

У Держпродспоживслужбі рекомендують:

– створити перешкоди або доріжки, які заважатимуть слимакам перебиратися з місця на місце. Для цього використовуйте тирсу, кору дерева, голки хвої, пісок, щебінь, гравій тощо. Перешкода має бути сухою.

– слимаки не люблять пряні аромати (часник, чорнобривці, розмарин, хризантеми, коріандр), тому ці рослини можна використовувати як бар’єру. Ними можна засіяти грядки по периметру.

Хімічний метод боротьби. Необхідно провести обробку препаратами, відповідно до “Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні”. Дотримуйтеся регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

Ефективно використовувати польський хімічний препарат на основі метальдегіду. Їх можна придбати і в наших магазинах. Врахуйте, що ці препарати ефективні, але небезпечні, бо накопичуються у рослинах та грунті. Їх краще розписати по межах грядки.

Сільськогосподарські культури слід обробляти при підвищених температурах, вище 25ºС, найефективніше проводити у ранішні і вечірні години.

За матеріалами Держпродспоживслужби

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору