Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Франківський драмтеатр покаже антиросійську виставу «Дзяди»

У Франківському драмтеатрі 27 та 28 травня відбудеться прем’єра вистави «Дзяди».

Повідомляє Інформатор.

Вистава – за однойменною поемою Адама Міцкевича. Вона створена у копродукції з командою Краrівського театру імені Юліуша Словацького. Режисерка – Майя Клечевська.

Постановка має антиросійський дискурс та безапеляційний меседж до тих, хто ще шукає «хороших рускіх». Режисерка переконана, що українці зараз боронять всю Європу.

«Ми майже нічого не знали про драматургію наших найближчих сусідів – поляків. Один із найкрутіших шляхів – знайомитися через культуру. Завтра ми починаємо дуже крутий шлях театру. У професійному театрі виставу ставлять вперше», – каже генеральний директор театру Ростислав Держипільський.

Як почалася співпраця з режисеркою? Актор театру Роман Луцький працював в проєкті в Познані, Ростислав Держипільський відвідав премʼєру і був неймовірно приємно вражений. Там відбулося знайомство з Клечевською у Польщі.

До уваги! Вистава має обмеження 16+. У драмі звучить російська мова та арія Лєнського з поеми Пушкіна. Ці прийоми для того, аби маркувати ворогів.

«Поема написана тоді, коли Росія вивозила на Сибір наших предків. Сього Європа не розуміє, що українці стоять за них. Європеєць має спитати себе: «Чим ми ще можемо допомогти Україні?». Бо яка ціна життя? Жити, іти проти тиранії, боротися за свободу. Українці це роблять. Я б дуже хотіла показати цю виставу в Німеччині та Франції», – розповіла Майя Клечевська.

Роман Луцький додав, якщо вистава принесе хоч одну санкцію, то це буде успіх. «Дзяди» для тих європейців, які стають адвокатами для «хороших рускіх».

Квитки на виставу можна придбати в касі чи онлайн.

До теми: Куди піти в Івано-Франківську 26 травня.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору