Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Обласна філармонія запрошує на пам’ятний концерт Христини Фіцалович – народної артистки та професорки ПНУ

У четвер, 1 червня, в залі обласної філармонії імені Іри Маланюк пройде концерт пам’яті Христини Фіцалович, що присвячений 85-річчю народної артистки.

Розповідає Інформатор.

Концерт-присвята розпочнеться о 17 годині в залі філармонії. Репертуар Христини Фіцалович налічує близько 85 арій, романсів аріозо, оперних і опереткових партій. Народна артистка була першою Роксоланою української драматичної сцени, грала Одарку в “Запорожці за Дунаєм”, Марусю в “Камінній душі”, княгиню Анну в “Данило Галицький” та інші.

Сьогодні, 30 травня, пройшла пресконференція щодо майбутнього заходу. Як розповіли про Христину Фіцалович, вона була унікальною як мінімум у чотирьох аспектах: перша Роксолана; перша народна артистка, яка нагороджена цим званням на Прикарпатті; перша очолювала кафедру сценічного мистецтва і хореографії ПНУ ім. Василя Стефаника; перша професорка серед жінок. Відтак, мета проєкту — не тільки відзначення 85-річчя з дня народження мисткині, а й показ величі однієї української творчої особистості.

Керівник Івано-Франківського національного академічного театру ім. Івана Франка Ростислав Держипільський розповів, що коли тільки переїхав до Івано-Франківська, то тільки й чув про Христину Фіцалович.

“Коли ми говоримо, що Христина Фіцалович — легенда — це абсолютно без перебільшень. Вона була народною улюбленицею. Дякую долі, Богові, що мені довелося з нею попрацювати”, — сказав режисер. Він також додав, що велич людини в тому, що вона вміє пожартувати над собою, а народна артистка це вміла.

У програмі заходу об’єднали жанри драматичного мистецтва, виконавської майстерності, будуть автентичні номери, які виконувала Христина Фіцалович, сукня Роксолани, тодішні афіші тощо.

Донька народної артистки Наталя Фіцалович ділиться, що наближається третя річниця, як немає матері. І цей концерт є важливим заходом, аби зберігати спогади про мисткиню.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору