Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Трудова міграція очима дітей: у Івано-Франківську провели захід серед молоді

Ви чули або зіштовхувалися з проблемою трудової міграції? Наскільки вона є важливою для нашого міста та й країни? От сьогодні, 30 травня, міжнародна організація Terre des hommes проводила захід для діток, чиї батьки виїхали закордон на заробітки. 

Інформатор побував на події і поділиться з вами деталями.

Збір молоді – підсумки роботи з 5 командами Прикарпаття. У Грудні 2022 року організація в межах проєкту CASTLE провела великий тренінг для 2 молодіжних лідерів з 5 локації з 5 шкіл. Як розповіла нам менеджерка Terre des hommes Регіна Чулініна, це були: місто Коломия, Богородчани, Городенка, Долина та село Верхня:

“За нашою авторською методологію “YouCreate” учасники розвивали навички лідерства збору команди і реалізації соціальних ініціатив. Весь цей період до травня місяця вони збирали команди і розробляли ініціативи за темою трудової міграції, її наслідків, ризиків та результатів. Сьогодні кожна команда представляє свою ініціативу”.

Регіна додала, що команди створили власні відео, в яких розповіли про свої теми.

“Нам важливо залучити дітей і почути їх голос в розрізі трудової міграції. Які вони для себе бачить ризики, наслідки негативні або позитивні в цьому контексті. Бо кожна дитина, яка бере участь у проєкті – із транснаціональної родини. Тобто один з батьків, або обоє працюють за кордоном”, – додає менеджерка.

Вік дітей, які взяли участь у проєкті, від 12 до 17 років. Проєкт триває 30 місяців, і травень 2023 року є 27 за рахунком. Організатори додали, що стартували з ініціативою ще до початку масштабного вторгнення і вважають цю тему болючою серед родин:

“В багатьох країнах Східної Європи великий відсоток родин, які працюють закордоном. Зокрема й у країнах ЄС. Однак наша організація не займається суто цією проблемою. Ми також допомагаємо діткам – ВПО. Працюємо й з місцевою малечою, чиї батьки або боронять Україну або постраждали внаслідок війни”.

Однією із тренерок для дітей в проєкті є Яна Мороз. Каже, що діти дуже змінилися:

“На тренінгу в грудні вони взагалі не розуміли що це таке і не знали як про це говорити. В них виникало багато запитань. А ось зараз, коли вони надавали відповідь про позитивні та негативні наслідки міграції, ми були вражені їх ростом. Діти стали дуже обізнаними в цій темі, і, зізнаюся чесно, я вже не настільки обізнана, як вони.”

Марина та Адріана приїхали з Коломиї. Про проєкт дізналися від класної керівнички в школі. Кажуть, що самі відчули біль трудової міграції:

“У мене мама закордоном, – каже Адріана,  –  у неї – тато. За час участі у проєкті ми більше дізналися про проблему трудової міграції та її способи вирішення. Також здружилися у командах”.

Дівчата додають, що на проєкті зрозуміли, наскільки важливо цінувати близьких і час проведений з ними.

Організатори розповіли, що після завершення проекту планують обмінятися результатами з двома країнами-учасницями: Молдовою та Румунією. Кажуть, що дітей не полишатимуть і надалі підтримуватимуть з ними контакт.

Проєкт “CASTLE – Діти поза увагою: підтримка молдовських та українських сімей залучених до трудової міграції у країнах ЄС” фінансується Європейським Союзом, за договором з ICMPD (Міжнародний центр розвитку міграційної політики) через MPF (Механізм партнерства з міграції).
Проєкт реалізує Terre des hommes Румунія, Terre des hommes Молдова та Terre des hommes Україна спільно з Клузьким Університетом імені Бабеша-Бойяї у Клуж-Напоці, Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременко та Академією економічних досліджень Молдови.

До теми: Як у Франківську відзначать День захисту дітей.

Артем Тригуб

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору