Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Автоцивілка: як укласти договір та вибрати найкращі умови страхування

У сучасному світі автомобіль став не лише транспортним засобом, а й важливою частиною нашого життя. Щоб мати змогу користуватися своїм авто, необхідно оформити автоцивілку.

Розповідає детальніше Інформатор.

У сучасному світі автомобіль став не лише транспортним засобом, а й важливою частиною нашого життя. Щоб мати змогу користуватися своїм авто, необхідно оформити автоцивілку. Придбання поліса є обов’язковою умовою пересування й визначено законодавством України. Відсутність страховки на машину загрожує штрафом, а в разі настання ДТП, у якій вас буде визнано винуватцем, — ще й серйозними витратами. У цій статті йдеться про процедуру оформлення автоцивілки, про те, які потрібні для цього документи та про важливі нюанси, які варто врахувати при укладанні договору.

Що таке автоцивілка

ОСЦПВ (автоцивілка) — обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності водія автомобіля перед третіми особами. Такий поліс забезпечує фінансову захищеність всіх учасників дорожнього руху та має на меті відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої іншим учасникам при дорожніх пригодах, у яких винуватцем є власник або користувач автомобіля.

Навіть найобережніші водії можуть потрапити в ДТП. Основний ризик полягає у тому, що аварія може завдати шкоди не лише транспортному засобу винуватця, але й іншим учасникам дорожнього руху або їхньому майну. Без належного оформлення автоцивілки власник автомобіля сам несе фінансову відповідальність за завдану шкоду, що передбачає матеріальні труднощі та юридичні проблеми. Поліс покриває такі ризики:

– матеріальні збитки — вартість ремонту або відновлення автомобіля, якщо він пошкоджений внаслідок ДТП;
– медичні витрати — на екстрену допомогу, госпіталізацію, лікування, реабілітацію тощо;
– смерть потерпілого — витрати на поховання, компенсацію сім’ї.

Максимальна сума виплат за полісом ОСЦПВ складає 160 тис. грн за шкоду, спричинену майну потерпілих, і 320 тис. грн за шкоду, завдану їхньому здоров’ю чи життю. Часто цього ліміту не вистачає на покриття збитків. Оформлюючи автоцивілку, можна його розширити. Так, у відомій страховій компанії VUSO є можливість збільшити ліміт до 1 млн грн.

Як оформити автоцивілку та що для цього потрібно

Оформлення поліса ОСЦПВ є достатньо простою процедурою, але вимагає наявності певних документів і дій власника автомобіля. Основні рекомендації:

– Зберіть документи. Зазвичай для оформлення автоцивілки потрібне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу (техпаспорт), водійське посвідчення та ІПН.
– Зверніться до страхової компанії. Зробити це можна онлайн чи відвідавши офіс організації. Перший варіант дозволяє зекономити не тільки час та сили, але й свій бюджет. Наприклад, у страховій компанії VUSO електронний поліс на 10% дешевший у порівнянні з паперовим.
– Визначте тарифи та внесіть плату. Вартість такої страховки залежить від типу ТЗ та міста реєстрації. Зменшити ціну на поліс ОСЦПВ може франшиза — сума збитку, котра вираховується зі страхових виплат і покривається власником страховки самостійно.
– Отримайте поліс автоцивілки. Після оплати нададуть документ, який є доказом страхового покриття.

При оформленні страховки онлайн договір прийде на e-mail в електронному вигляді. Він має однакову юридичну силу з паперовим полісом. Електронний документ можна пред’являти на вимогу патрульних.

Що врахувати перед укладанням договору ОСЦПВ

Визначаючи оптимальну суму страхового покриття, яка забезпечить достатній захист, врахуйте вартість автомобіля, можливі витрати на лікування та ремонт, а також потенційну відповідальність за шкоду іншим учасникам дорожнього руху. Крім того, необхідно врахувати наступні аспекти:

– Репутацію страхової компанії. Варто переконатися в надійності страховика. Треба переглянути відгуки клієнтів, рейтинги та рекомендації. Важливо вибрати компанію, яка має стабільну фінансову позицію та надійно виконує свої зобов’язання.
– Терміни та умови. Потрібно ретельно прочитати договір страхування, звертаючи особливу увагу на терміни, обов’язки та відповідальність сторін.
– Виключення — ситуації або умови, при яких страховка не покриватиме збитки.

Якщо ви не впевнені у виборі або маєте питання, не соромтеся звернутися до фахівців зі страхування. Вони можуть надати додаткову консультацію та допомогти вибрати найкращий варіант ОСЦПВ.

З питань реклами звертайтесь на електронну адресу informator.ivanofrankivsk@gmail.com

або за телефоном +38 (096) 989 60 87.

Нагору