Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Всесвітній день без тютюну | яка шкода від куріння кальяну

31 травня – Всесвітній день без тютюну. Тютюновий дим містить шкідливі речовини. Однак шкодить організму не лише він. 

Повідомляє Інформатор.

У світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно помирають більше, ніж від ДТП. Такі дані подає ВООЗ. Тютюновий дим містить близько чотири тисячі хімічних речовин. Більше 50 з них належать до канцерогенів. Тютюновий дим спричинює серцево-судинні та респіраторні хвороби.

За оцінками Всесвітньої організації здоров’я, 200 тисяч осіб щорічно вмирає в результаті впливу на них тютюнового диму на роботі. Близько 700 мільйонів дітей вдихає повітря, яке забруднене тютюновим димом. Бути пасивним курцем – це майже одне й те ж саме, що відвідати радіоактивну зону. Якщо порушують ваше право на бездимне оточення, то отримати правову допомогу можна у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. Контакти: (0342)528371, ifyzps@vetif.gov.ua. Або ж звертайтеся до поліції.

Приносить шкоду не лише тютюновий дим, але й кальян.

Помилково вважати, що так звані безнікотинові або безтютюнові суміші є менш загрозливими для курців або пасивних курців. Дим кальяну містить продукти згорання вугілля, чадний газ, поліциклічні ароматичні вуглеводні – визначені або потенційні канцерогени.

Погано впливає дим кальяну на працівників барів чи ресторанів. Їх робочий день триває близько 10–12 годин. Увесь цей час вони змушені перебувати в приміщенні, заповненому шкідливим димом. За солодкуватим запахом – хром, свинець, миш’як, формальдегіди, монооксид вуглецю, аміак та інші шкідливі речовини. Тривале пасивне куріння може спричинити отруєння чадним газом, а надалі астму, ішемічну хворобу серця, інсульт і навіть рак легень, стравоходу та шлунка.

Фахівці кажуть , що безпечного куріння не існує. Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області закликає: дотримуйтесь антитютюнового законодавства – бережіть здоров’я і захищайте своє право на бездимне повітря.

За даними Держпродспоживслужби. 

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору