Спаржа, або аспарагус, відома своїми поживними речовинами, багата на фолієву кислоту, має високий вміст клітковини, калію та антиоксидантів. У травні-червні — розпал сезону спаржі, тож ми вирішили дізнатися скільки вона коштує в Івано-Франківську сьогодні.
Розповідає Інформатор.
Хочемо зазначити, що в магазинах та на ринку Франківська цей овоч не надто популярний, але все ж придбати його можливо. На ринку 100 грам спаржі коштує в середньому 30 грн. Здебільшого продають зелену або фіолетову спаржу.
У магазинах спаржу продають вже у сформованих пучках. До прикладу, овоч в “АТБ” коштує 97,90 грн за 250 грам. Тобто 39,16 грн за 100 грам — дорожче, ніж на ринку.
У магазині “Близенько” вартість зеленої спаржі становить 119,99 грн за 300 грам (39,99 грн за 100 грам).
Спаржа в “Рукавичці” вартує 185,50 грн за 450 грам (41,22 за 100 грам).
Тож найдешевше спаржу купувати на ринку. Також пропонуємо рецепт приготування спаржі від Євгена Клопотенка.
- Обробити аспарагус. Спочатку відрізати нижню частину пагонів (1,5-2 см)
- Очистити спаржу (ще 3-4 см знизу). Якщо аспарагус молодий, можна не чистити стебло, або чистити меншу його частину. На початку сезону ніжка спаржі все ще досить ніжна, її шкірочка досить тонка і легко піддається очищенню. Жорсткість з’являється з часом, шкірка стає більш волокниста та груба. Верх не потрібно чистити ніколи, він і без того ніжний і м’який
- Традиційно спаржу бланшують у підсоленій киплячій воді впродовж 1 хвилини. Відразу після цього її варто дістати з окропу, перекласти в миску з холодною водою, щоб зупинити приготування, а потім – на паперовий рушник, щоб вода увібралася. Опісля спаржу можна додавати в салати чи інші страви, полити соусом, або ж додатково обсмажити на вершковому маслі впродовж іще однієї хвилини
- Квіточку аспарагуса можна не ошпарювати, щоб вона була більш хрумкою. Тож відрізати квіточки, а ніжки розрізати іще надвоє. Пробланшувати їх, викласти уже із квіточками на пательню та смажити так само впродовж 1-2 хвилин
- Іще одна опція без ошпарювання – запікання. Просто вимити та очистити аспарагус, викласти у форму для запікання, збризнути оливковою олією та запекти в розігрітій до 180 градусів духовці впродовж 8-10 хвилин. Час залежить від того, наскільки спаржа молода й велика, а також від бажаної структури: якщо любите хрумку – не запікайте її більше 8 хвилин, якщо м’якшу треба 10-11 хвилин
Подавати спаржу можна як гарнір або інгредієнт до салатів. Також спаржа смакує з різними соусами, особливо – бешамелем і голландезом.
А як ви готуєте спаржу? Пишіть нам у коментарях у фейсбуці!
Читайте також: Салат із тунця | рецепт тижня
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com