Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Ми знали багато зарубіжних поетів, але не знали своїх”: у Івано-Франківську відбувся мистецький благодійний перфоманс “Відголос Розстріляного відродження”

Сьогодні, 10 червня, у Івано-Франківську відбувся мистецький благодійний перфоманс “Відголос Розстріляного відродження”. Автор ідеї – заслужений артист України, актор Олексій Гнатковський.

Розповідає Інформатор.

Мистецький перформанс організували на території Палацу Потоцьких. Побачити усе на власні очі зібралося близько 100 людей.

У події брали участь діти з мистецької студії розвитку дітей Авантюрист та дорослі люди з усієї України від БФ “ЯМаріуполь”. Сам перформанс про ознайомлення з “Розстріляним відродженням”. Автору було важливо донести глядачам те, що це наша близька культура та історія, яку не можна забувати.

Музичне оформлення створив струнний ансамбль “Quattro Corde”. Також своїм чудовим вокалом чарувала Оксана Кречко.

Як розповіла Інформатору директорка БО “Україна мій дім” Ольга Гнатковська, цих поетів не треба боятися:

“Ми знали багато зарубіжних поетів, але не знали своїх. Особливо гостро в цей час, коли ми бачимо наскільки циклічно йде історія наша. Наскільки одні і ті самі методи використовує наш одвічний ворог. І хочеться такою ниткою відголосся минулого прошити нас майбутніх, теперішніх. Ми знали напам’ять якихось пушкінів. Але навряд-чи ми знали на пам’ять Плужника, Зерова. Це треба виправляти.” 

Ольга додає, що дуже важливим була участь дітей у цьому перформансі:

“Ти просто дивишся на те, наскільки це маленькі дітки, які про це нічого не знають. Вони читають, аналізують, думають. Одна з дівчаток каже: “А в мене вірш якраз про червень”. Вони його проживають і дітей треба знайомити з цими творами”. 

Кураторка з Культури БФ “ЯМаріуполь” Наталя Ольхова згадує, як вперше побувала на сцені в 11 років. Нині ж її другий виступ. Вона розповідає, що маріупольці, які знаходяться у Франківську, часто бували на вистава Олексія Гнатковського:

“Він нас запросив особисто взяти участь у цьому заході. Ми запрошували його до нас у центр на творчу зустріч. У “ЯМаріуполь” є проєкт “Культурна деокупація”, і ми готуємось, щоб у нас вже були готові наративи. Як тільки Маріуполь звільнять, ми вже будемо знати що і як нам робити. Проходять різноманітні зустрічі з митцями. У нас дуже багато творчих людей”.

Інформатор проводив пряму трансляцію з перформансу. Переходьте за посиланням.

До теми: Що цікавого відбуватиметься у Франківську 11 червня.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору