Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Вічевому майдані франківці здають кров у мобільному пункті

В Івано-Франківську сьогодні, 23 червня, на Вічевому майдані працює мобільний пункт здач крові. Мешканці мають можливість здати кров. А ви знали, що Почесним донорам платять надбавку до пенсії?

Повідомляє Інформатор.

Аби здати кров, мешканці попередньо реєструвалися. Це обов’язкова умова. Перед процедуру донори проходять огляд у лікаря.

Здають кров у мобільному пункті – єдиному і унікальному в Україні. Його подарували “Ротарі клуби” Кракова, Львова, США та Івано-Франківська. Вартість цього пункту – понад 6 млн. грн. Усередині є все необхідне обладнання. Тут чисто та комфортно. А ще запропонують чай та смаколик.

Як підготуватися до здачі крові?

Увечері напередодні не слід вживати жирну, молочну їжу, копчене, гостре, яйця, алкоголь. У день здачі рекомендують відпочити, легко поснідати. Інтенсивні навантаження, вживання алкоголю краще відмінити. За 2 години до та 2 години після дачі крові курити не можна.

Перед здачею крові слід споживати: крупи, макарони на воді без масла, сухарі, хліб, узвар, солодкий чай, компот, овочі і фрукти (крім бананів). Збалансовано харчуйтеся, побільше пийте, відмовтесь від алкоголю за 48 годин до здачі крові. Не вживайте аспірин, анальгін і ліків, що містять аспірин і анальгетики, за 72 години до. А ще виспіться!

Після здачі крові впродовж 10 хвилин треба відпочити. Якщо вам погано – повідомте про це медиків Центру. З’їжте легку їжу та випийте солодкий чай. Впродовж 2-3 годин не слід піднімати нічого важкого рукою, з якою брали кров. Уникайте фізичних навантажень 12 год. Регулярно харчуйтеся та багато пийте. Після відновлення – приходьте ще раз здати кров.

Протипоказання: інфекційні хвороби, цукровий діабет, серцево-судинні, захворюваннями центральної нервової системи та інші. А також не можна здати кров після татуажу, стоматологічного лікування, при вагітності. Більше деталей на сайті.

Здавати кров повторно можна через 60 днів, плазму – 30 днів.

Якщо ви здаєте кров регулярно, то можна отримати  статус Почесного донора України. Умови – здати цільну кров — 40 доз; плазму крові — 60 доз; компоненти крові, заготовлені методом аферезу (еритроцити, тромбоцити, лейкоцити) — 40 доз. Після п’яти здач крові в обласному центрі служби крові вам заводять спеціальну книжку донора.

Почесні донори України можуть отримати надбавку до пенсії – 10 % від прожиткового мінімуму. Це положення втрачає силу у 2025 році. Якщо ви отримали отримали статус до цього, то матимете право на надбавку до пенсії, досягнувши відповідного віку.

“Прикарпатський обласний центр служби крові” знаходиться на вулиці Степана Бандери, 23.

Телефон центру: 0342789024

До теми: Сьогодні вперше на Вічевому майдані мешканці Івано-Франківська здають кров.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору