Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як діяти, коли вчинки ТЦК – незаконні

В Україні трапляються випадки, коли представники ТЦК та СП затримують чоловіків й одразу везуть на медичну комісію, а опісля відправляють на навчання. Пояснюємо, чи законні такі дії представників ТЦК, що можна зробити тим, хто зіткнувся з такою ситуацією.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Фокус.

Мешканці одного з містечок на Львівщині розповідають: чоловік вийшов у магазин, не повернувся. А через добу дружина дізналась, що він служить. В іншому випадку двох музикантів з гурту “Junket” представники ТЦК затримали біля залізничного вокзалу Одеси. Увечері їх відправили на навчання.

Юрист судової практики ЮКК “Де-Юре” Юрій Сергієнко каже, що наразі немає документу, що дозволяв би працівникам ТЦК та СП забирати будь-які речі на вулиці чи вдома. Це стосується і телефонів.

“Єдине виключення становить перевірка документів особи та поверхневий огляд її транспортного засобу на блокпостах. Слід зазначити, що навіть на блок-постах військові, поліція не мають права вилучати будь-які особисті речі, які не містять явних ознак злочину”, — каже він.

Вилучення предметів у людини здійснюється на підставі ухвали слідчого судді про обшук, огляд або якщо певні речі є знаряддям злочину, адміністративного правопорушення. При цьому складаються протоколи за участі понятих, особа має право на захисника та інші процесуальні права.

Зі слів Сергієнка, затримання людини на вулиці, примусове тримання у приміщенні ТЦК містять ознаки злочину.

Те, що співробітники ТЦК, фактично, примусово доставляють чоловіків до приміщення військкомату та на проходження ВЛК, після чого одразу ж відправляють до навчальної частини, юристи розцінюють, як порушення законів.

Стаття 210 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, а стаття 210-1 КУпАП – за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Відповідальність за вказаними статтями настає у випадку якщо, особа, яка отримала повістку, не прибула за викликом до ТЦК.

“Таким чином, будь-які дії примусового характеру з боку представників ТЦК та поліцейських щодо утримання осіб є незаконними. При врученні повістки вас не мають права насильно доправляти до ТЦК. Вам можуть запропонувати сісти в автобус та проїхати з ними, але ви маєте право відмовитись та повідомити, що прийдете добровільно у визначений час. Якщо особу намагаються забрати силою та доставити до ТЦК — це злочин, за який передбачена кримінальна відповідальність (стаття 146 ККУ – “Незаконне позбавлення волі або викрадення людини”)”, — каже адвокат юридичної фірми “Ілляшев та Партнери” Дмитро Лазебний.

Він рекомендує з приводу затримання та доставлення до ТЦК подавати відповідні заяви про порушення кримінального провадження за ст. 146 ККУ до правоохоронних органів та скаржитися вище по інстанції – відповідному начальнику ТЦК.

Як діяти, коли чоловіка намагаються в терміновому порядку відправити до війська:

  • Відмовлятися від примусового доставлення у ТЦК;
  • Привертати увагу людей у разі застосування представниками ТЦК сили, кричати, застосовувати самозахист, знімати на телефон;
  • Вимагати повернення волі та видачі повістки до ТЦК за місцем вашого мешкання на іншу дату;
  • Вимагати проведення комісії у встановленому законом порядку;
  • Звернутися до адвоката з метою вжиття термінових заходів щодо вашого звільнення;
  • Звертатися з відповідними скаргами на гарячі лінії державних органів;
  • Не підписувати будь-які документи, зміст яких незрозумілий, не виконувати розпорядження співробітників ТЦК, не порадившись перед цим з адвокатом щодо їх законності.

“Оскарження подібних дій ТЦК на цей час є досить проблематичним та неефективним через відсутність відповідної правової бази та судової практики. Крім того, буває досить проблематично довести, що особа у ТЦК була піддана примусу. Слід зазначити, що органи поліції наразі не розслідують відповідну незаконну діяльність ТЦК, всіляко ігнорують відповідні звернення родичів та представників затриманого, суди нерідко відмовляють у розгляді заяв та клопотань щодо незаконного затримання”, — стверджує Юрій Сергієнко.

Дмитро Лазебний нагадує: право на правову допомогу гарантоване Конституцією України, це ст. 59 та ст. 131-2. Затримана представниками ТЦК особа може вимагати адвоката, або щоб їй надали можливість зв’язатися з адвокатом.

До теми: Усім надають допомогу. В ОВА спростовують припинення планових госпіталізацій військовозобовʼязаних без погодження з ТЦК.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору