Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Університети об’єднувати не будуть. Оксен Лісовий розповів про трансформацію вищої освіти

Сьогодні, 29 червня, в Івано-Франківську відбувся форум “Розвиток освіти в Івано-Франківській області”, що організував швейцарсько-український проєкт DECIDE у партнерстві з Івано-Франківською ОВА. На захід завітав міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Повідомляє Інформатор. 

Серед іншого Оксен Лісовий розповів про трансформацію вищої освіти в Україні. Зокрема, міністр закцентував на тому, чи будуть об’єднувати університети.

“Дуже часто звучить теза про об’єднання закладів вищої освіти. Так-от, я повинен сказати, що кількісні показники не будуть стояти серед критеріїв трансформації освіти. Ми будемо йти не через формальні об’єднання чи роз’єднання або інші форми реорганізації. Наше завдання зараз  – створити передумови для закладів вищої освіти, щоб в них розвивалася дослідницька діяльність, формувалася конкурентоспроможність порівняно один з одним. Сьогодні ми маємо ситуацію, коли наші східноєвропейські сусіди дуже успішно конкурують і виграють. Зокрема, Польща виграє конкуренцію у закладів вищої освіти”, – сказав він.

Також Оксен Лісовий розповів, якою має бути вища освіта.

“Сьогодні ми маємо удар по вищій освіті, що нанесли ковід і війна, виклик з переміщенням університетів зі Сходу та Півдня. Дякую Франківщині, що прихистила цілий ряд університетів. Усі ці кризи породжують нові можливості. Сьогодні ми говоримо про формування таких великих університетських кооперацій  і поєднання їх співпраці з академічними структурами, і це необов’язково юридичні об’єднання. Ми говоримо про те, що вища освіта повинна бути зорієнтована на ринок та бути чинником розвитку регіону, і в тому числі осмислено підходити до формування спеціальностей. Тому що зараз в одному регіоні, місці є сім, вісім, дев’ять, 50 університетів і спеціальності абсолютно збігаються. Це, звичайно, нераціонально, і призводить до неефективного використання коштів. З огляду на ці та інші критерії, ми працюємо над трансформацією вищої освіти, формуємо ту критеріальну шкалу, за якою будемо далі трансформувати, і запрошуємо всіх небайдужих, хто є експертом у галузі вищої освіти, доєднатися до обговорення, аби дізнатися більше. Ми поки що не маємо чіткої та остаточної стратегії трансформації вищої освіти, але ми працюємо над нею”, – додав міністр.

Читайте також: Верховна Рада призначила новим Міністром освіти і науки Оксена Лісового.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору