Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Департамент містобудування зобов’язав власників готелю “Дністер” розісклити колонаду

Департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківської міської ради зобов’язав власників готелю “Дністер” розісклити колонаду.

Повідомляє Інформатор з посиланням на документ, який у мережі розмістив громадський активіст Ростислав Шпук.

Про припис стало відомо з відповіді на колективний запит до Управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Ось частина тексту:

Йдеться про те, що  колонаду засклили без погодження науково-проєктної документації та письмового дозволу уповноваженого органу охорони культурної спадщини Івано-Франківської обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, небайдужі франківці прийшли на “екскурсію” до готелю “Дністер” з вимогою розісклити колонаду.

Реставрація готелю “Дністер” розпочалася у 2016 році. До повномасштабної війни, у 2021 році франківці виходили на протест, адже реставрація виявилася радше реконструкцією й про відновлення автентичного вигляду будівлі не йшлося. Тоді однією з основних претензій активістів була засклена колонада з боку вулиці Шевченка.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків в 2021 році то запевняв, що реконструкцію не підтримує, а згодом нагородив готельєра Бойка (який здійснив “реставрацію”) відзнакою “Міць і гордість міста”.

Кам’яницю звели у 1913 році. У кінці ХІХ – на початку ХХ ст. на цьому місці стояв двоповерховий готель “Центральний”. На початку 1912 року придбала будинок греко-католицька капітула. Тут почали зводити будівлю, проєкт розробив Ф. Януш. Восени 1913 року будівництво завершили. Це одна з перших залізобетонних споруд у місті.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору