Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Небайдужі франківці прийшли на “екскурсію” до готелю “Дністер” з вимогою розісклити колонаду

Сьогодні, 17 червня, небайдужі франківці зібралися біля готелю “Дністер”, що на перетині вулиць Січових Стрільців – Шевченка.

Повідомляє Інформатор.

Захід названий “екскурсією”, також “плав по Дністру”. Активісти й просто небайдужі мешканці обурені тим, що попри обіцянки колонада так і залишилася заскленою.

Також активісти підготували звернення до Президента України Володимира Зеленського, де просять посприяти у боротьбі проти готельєра Мирослава Бойка. На зібранні документ зачитав Ростислав Микитюк. Учасників “екскурсії” попросили його підписати, опісля воно буде надіслане.

Учасники прийшли на акцію з плакатами “Корупцію геть”, “Марцінків, де твоя кувалда?”, “Дністру не личить засклена колонада”, “Дністер вийшов з берегів”, “Ан*с собі заскли” тощо та картонними цеглинами.

Учасники “сплаву” звернулися до власників готелю (Бойків), аби ті повернули йому вигляд до “реставрації” і звільнили колонаду від скла.

Франківка Ірена Бабич прийшла на акцію підтримати громаду і з вимогою, аби готель набув попереднього вигляду.

“Я виросла на цій вулиці. Моя бабуся купила тут будинок раніше, ніж ті добрі люди виїхали з свого села до Франківська. І тому вважаю, що маю право вимагати. Це простір громадський. Зараз так виглядає, що з мистецького простору знову вийшла крамниця”, – каже вона.

Стрім з події дивіться на сторінці Інформатора у фейсбуку ТУТ.

“Захопили простір, камерами знімають усі, хто виявляє незгоду, вішають скріншоти. Поводяться так, як м****лі, пишуть скарги, зводять наклепи. До мене кілька разів телефонувала поліція, я їм пояснив: у нас вкрали простір, і я хочу написати заяву. Де прохід? Це наш громадський простір”, – каже активіст Ростислав Шпук.

Нагадаємо, реставрація готелю “Дністер” розпочалася у 2016 році. До повномасштабної війни, у 2021 році франківці виходили на протест, адже реставрація виявилася радше реконструкцією й про відновлення автентичного вигляду будівлі не йшлося. Тоді однією з основних претензій активістів була засклена колонада з боку вулиці Шевченка.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків в 2021 році то запевняв, що реконструкцію не підтримує, а згодом нагородив готельєра Бойка (який здійснив “реставрацію”) відзнакою “Міць і гордість міста”.

Нещодавно директор департаменту містобудування та архітектури Орест Кошик зазначив, що не варто звинувачувати у всьому міську владу: “Від початку епопеї навколо готелю Дністер, а це десь з 2017 року, були приписи та протоколи міського ДАБІ, неодноразові звернення архітектури до власників готелю, створена комісія, результатом роботи якої був висновок про безпідставність здійснення робіт із заскління підколонного простору готелю. Організовували і круглі столи із залученням активних представників громади та представників готелю, які чітко запевняли, що склопакети будуть демонтовані. Така позиція була оприлюднена ними і через ЗМІ. Однак, власники готелю не дотрималися свого слова. В рамках чинного законодавства не так важко обійти вимоги органу місцевого самоврядування, а дозвільну документацію оформити через інші державні структури”.

Детальніше читайте ТУТ.

Кам’яницю звели у 1913 році. У кінці ХІХ – на початку ХХ ст. на цьому місці стояв двоповерховий готель “Центральний”. На початку 1912 року придбала будинок греко-католицька капітула. Тут почали зводити будівлю, проєкт розробив Ф. Януш. Восени 1913 року будівництво завершили. Це одна з перших залізобетонних споруд у місті.

Будівля чотириповерхова з мансардою, двома парадними фасадами. Архітектурна форма перехідного періоду. Тут є риси раціоналізму, неокласики, німецького романтизму. Будинок був неповторний і з колонадою – неприхованою частиною залізобетонного каркасу  вздовж фасаду. Дах – черепичний, з великим ліхтарем. Більше про готель і його цінність – за посиланням.

Інформатор стежить за ситуацією і буде повідомляти вам деталі.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору