Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як виглядала кам’яниця на Шевченка, 1 сто років тому

У Франківську розгорівся скандал довкола кам’яниці на Шевченка, 1, де знаходиться готель “Дністер”. Днями нарешті показали колонаду, втім вона виявилися заскленою попри обіцянки. А яким готель був раніше, і чому це пам’ятне місце у Франківську?

Повідомляє Інформатор.

Нагадаємо, реставрація готелю “Дністер” розпочалася у 2016 році. До повномасштабної війни у 2021 році франківці виходили на акцію протесту, адже реставрація виявилася радше реконструкцією й про відновлення автентичного вигляду будівлі не йшлося. Про це детальніше читайте ТУТ.

А тепер трохи історії. Кам’яницю звели у 1913 році. У кінці ХІХ – на початку ХХ ст. на цьому місці стояв двоповерховий готель “Центральний”. На початку 1912 року придбала будинок греко-католицька капітула. Тут почали зводити будівлю, проєкт розробив Ф. Януш. Восени 1913 року будівництво завершили. Це одна з перших залізобетонних споруд у місті.

Будівля чотириповерхова з мансардою, двома парадними фасадами. Архітектурна форма перехідного періоду. Тут є риси раціоналізму, неокласики, німецького романтизму. Будинок неповторний і колонадою – неприхованою частиною залізобетонного каркасу  вздовж фасаду. Дах – черепичний, з великим ліхтарем.

1 травня 1914 року тут відкрили готель, ресторан, кінотеатр. Всі вони називалися “Австрія”. Коли Станиславів був столицею ЗУНР, у кінотеатрі засідала Національна Рада. 3 січня 1919 року тут прийняли ухвалу про об’єднання ЗУНР та УНР. У березні у готелі зупинялися Грушевський, Винниченко, Петлюра.

У пам’ять про єднання ЗУНР та УНР живий ланцюг починався саме біля дверей кам’яниці.

Під час польської окупації будинок був у власності греко-католицької капітули, всі заклади називалися “Варшава”.

Давні світлини – із книги “Івано-Франківськ на давній поштівці” 2011 року, де зібрані листівки з колекції Зеновія Жеребецького.

Один під’їзд будинку з вулиці Шевченка – житловий. Тут жив Осип Сорохтей, Ярослав Грушкевич.

У 1939 році кам’яницю націоналізували. У 1960-х рр. готель і ресторан назвали “Дністер”. У приміщенні колишнього кінотеатру розмістилася обласна філармонія. Від 1981 року тут розміщувався міський Будинок культури № 1.

У 2016 році готель закрили на реставрацію. А так будинок виглядає зараз:

Текст за матеріалами статті Михайла Головатого та Лариси Поліщук. 

Читайте також: Як було сто років тому. Будинок на Незалежності, 23.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору