Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Малевич знав — переможемо разом”: Валерій Твердохліб презентував виставку картин “Час”

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрилася нова виставка художніх творів з циклу “Час” художника-реставратора Валерія Твердохліба. Митець не тільки показав містянам свою творчість, а ще й відмітив свої ювілейні 50 років.

Інформатор побував на відкритті.

Цю виставку можна назвати певним продовженням проєкту “Бог між нами”. Перша робота, яку створив художника у рамках концепції “Час” —  це “Христос у циферблаті”. Це був 2016 рік, вечір і тривала війна.

“Для мене це було дуже особливо, я написав за вечір цей твір. В мене є старий годинник, який мені подарувала моя знайома, і там є цей циферблат, так і пішла ця історія”, – розповідає Валерій Твердохліб.

Цікава історія і створення картини, присвяченої Благовіщенню. Художник переглянув у театрі поставновку “Гамлета” і після цього написав твір. Виявилось, що це улюблене свято Ірми Вітовської  і цю картину було подарено їй. Також митець створив кілька робіт на тематику свят ще до війни.

Чимало картин Твердохліб присвятив темі війни: визволення Херсона, повернення наших військових з полону, зображення ситуації у прифронтових містах. На одному з полотен закарбована українізація Києво-Печерської лаври. Митрополит Епіфаній зображений у центрі композиції, адже саме він вперше за 300 років провів церковне богослужіння українською.

Центрова картина виставки це “Малевич знав — переможемо разом”. Твердохліб намалював її у ніч на 24 лютого 2023 року. Це була десь перша-друга ночі.

“Я був під враженням від творчості Малевича, його день народження саме 23 лютого. Війна почалася 24 лютого. Малевич сам з Києва, “Чорний квадрат” (картина) знаходиться у Москві. Щоб ви розуміли, ця картина в історії мистецтв — ціла епоха, портал, який відкривається для сучасного мистецтва. Чорний квадрат символізує собою людину, бо це вона – яка є.  Коли я почав рефлексувати на цю думку, в мене проявився Ісус Христос з ікони Воскресіння Христового, яка теж була вкрадена в Третьяковську галерею. Цей воскреслий Христос опускається в пекло — тобто таке враження, наче Бог спускається до людей і і піднімає нас догори”, – розповідає митець.

Оформив полотна майстр мозаїки Олег Дунаєвський. Він створив рами до картин і вони начебто ще більше відкривають сенс історії, зображеної рукою майстра.

На виставку завітало чимало містян, які вітали художника з Днем Народження та з відкриттям нової виставки. “Многая літа” звучало в один голос. Побачити картини можна в Краєзнавчому музеї з 10:00 по 17:00 в усі дні, окрім понеділка.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору