Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як у Івано-Франківську безкоштовно отримати портфелик першокласникам?

Сьогодні, 2 серпня, Карітас Івано-Франківськ презентував початок щорічної благодійної акції “Перший портфелик”. Усі першачки, які потребують шкільного обладнання для початку навчального року, а батьки не мають змоги їм придбати необхідне, можуть отримати його безкоштовно.

Про те хто і як його може отримати, розповість Інформатор.

Ця благодійна акція, як розповіла заступниця директора Карітас Івано-Франківськ Наталя Козакевич, триває з 2004 року. Кожна акція змінювалася і цей рік не є виключенням. Цьогоріч портфелі діткам видавати не будуть а замість них організація надасть сертифікати на суму в 1000 грн. На них будуть вказані терміни дії сертифікатів та магазини, в яких батьки зможуть придбати для діток шкільне приладдя:

“Наша акція щороку стартує з нуля, але впродовж серпня ми збираємо благодійні кошти, за які потім купуємо шкільне обладнання. Однак цього року ми запровадили сертифікати. Вони можуть бути також використані в сільських магазинах або територіальних громадах, аби люди скоротили витрати на транспорт. Ми знайшли донорів, які виділили для нас 400 000 грн. Це Карітас Люксембург та Welthaus Graz. Цього року ми плануємо охопити не менше 2000 діток”.

Наталя додала, що отримають такі сертифікати не лише місцеві діти, а й ВПО, військовослужбовців, які загинули на війні. Також сертифікати отримають й діти позбавлені батьківського піклування й малозабезпечені.

Минулого року організація придбала 400 портфеликів і 895 сертифікатів. Їх розподілили не лише у Івано-Франківську а ще й у Івано-Франківському та Калуському районах. Цьогоріч також надаватимуть допомогу в цих районах та обласному центрі.

За ці сертифікати продукти харчування чи будь-які інші товари придбати не можна. Щодо формування списків, то благодійна організація має інформацію про діток з числа ВПО.

“Багато дітей навчається онлайн і служби про них не знають. Для них буде подана інформація, що можна звернутися до парафіяльних осередків і надати відповідні документи. Також осередки надсилають дані про дітей, які зареєстровані і йдуть до школи”, – додає Наталя Козакевич.

Представниця парафіяльного осередку Карітас Солотвин Леся Гоголь також була присутня. Вона розповіла, що їх організація охоплює дві територіальні громади і наразі є понад 500 людей, яким Карітас допомагає постійно:

“Є також троє діток, які є пільговиками. Також проживають діти-ВПО та особи з інвалідністю”.

Першими, хто отримає сертифікат, є 6 річна дівчинка Надя. Вона разом з мамою переїхала з Запорізької області на Прикарпаття. Каже, що хоче мати новий пенал і різне шкільне приладдя:

“Хочу олівці, фломастери та фарби. Ще хочу пенал, бо лінійка в моєму старому не вміщується”.

Мама дівчинки Віра Веклич розповіла, що вдома вони з донькою не були в безпеці, тому переїхали сюди:

“Цьогоріч Надія йде до школи і нам дуже приємно таке отримати. Я сама лялькарка і вдома могла заробити ці кошти. Тут з роботою не дуже складається і чоловік на фронті з березня 2022 року. Для нас це чудова акція і ми знаємо Карітас, з ними дружимо давно. Надійка невеличка зростом і портфель для неї треба підбирати. 

В нас вже є люди тут, з якими ми спілкуємося. Є частина друзів. Які залишилися на Запоріжжі. Головне – знайти своє місце. Якщо тобі добре, то ти можеш дати підтримку і чоловіку на фронті і підтримку для людей”.

Благодійна організація Карітас Івано-Франківськ шукає ФОПів та власників магазинів, які могли б стати учасниками програми “Перший портфелик”. В них люди купуватимуть шкільні товари.

Читайте також: Скільки вартує хрещення дитини в храмах Івано-Франківська.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору