Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Про молодь має говорити молодь” | Інтерв’ю зі Світланою Івасишин

Які проблеми є у прикарпатської молоді та навіщо створюються молодіжні ради про це та не тільки у нашому матеріалі.

Інформатор поспілкувався з головою Молодіжної ради при Івано-Франківській обласній державній адміністрації Світланою Івасишин.

Обласна Молодіжна рада існує вже майже 5 місяців. Що за цей час вам вдалося зробити? 

По-перше, нашою метою було створення Молодіжних рад у територіальних громадах. Станом на сьогоднішній день (6 липня) ми маємо близько 35 створених рад на території Івано-Франківської області. Ми підсилили цей процес і допомагали молоді об’єднуватися навколо таких консультативно-дорадчих органів. Ці ради можуть і мають радити очільникам громад щодо потреб молоді.

Ключове — це збільшення молодіжних рад, популяризація їх. Ми говоримо, що це важливо і потрібно сьогодні.

По-друге, ми зробили опитування про потреби молоді. Якщо ми знаємо, що їм потрібно, то за допомогою донорів, грантів створюємо актуальні події. Я, як молода людина, слідкую за різними тренінгами і можу сказати, що десь з 100% тренінгів мені підходять 10%, тому важливо розуміти інтереси нашої спільноти. У самому опитуванні ми виставили назви тих спеціальностей, щоб не пропонувати їм ходити, наприклад, на тренінг з комунікації, а вони, наприклад, хочуть дізнатися про криптовалюту. Це умовно. Хочемо зрозуміти, що їм потрібно. Чому ми так акцентуємо? Бо, коли ми проводимо заходи, то бачимо, що зареєструвались 30 людей, а прийшли 10. Ми запитуємо “чому так”, а нам говорять, що тема не була цікавою.

Які головні завдання в саме обласної Молодіжної ради?

Два головних завдання – це збір по потребах молоді та внесення змін до програми обласної для молоді, які потрібно обговорити з молоддю. Я завжди кажу, що про молодь має говорити молодь. Тому ми хочемо оновити цю програму. Вона складається з подій, на які обласна рада виділяє кошти. До кінця року ми маємо сформувати ці пропозиції.

Це громадська робота — ми не маємо ніякого заробітку з цього. Це волонтерство певним чином. Мені дуже подобається, що є люди, які готові цим займатись.

Скажу чесно, що згідно з положенням обласної молодіжної ради, то наше завдання — підтримувати існуючі молодіжні ради. Ми завжди на контакті з головами і пропонуємо допомогу: провести захід, допомогти з положенням, юридична підтримка або інша комунікація.

Які труднощі виникали у вашій діяльності?

Невмотивованість. Навіть серед наших членів Молодіжної Ради є певна пасивність. На початку ми збиралися і було все дуже активно, зараз вже не так. Хоча і є частина людей, які продовжують працювати. Ми зараз не беремо на себе якихось надзвичайно великих завдань, щоб точно впоратись. Важливо розуміти, що це є абсолютно безкоштовна діяльність, ніхто з нас зарплатню не отримує, тому і вимагати більшого я не можу. Я думаю, що ми це виправимо, зробимо командні зустрічі і зможемо впоратися з цим разом.

Які проблеми у франківської молоді?

У франківської молоді немає проблем. У них є купа можливостей. Тут велике місто і мільйон заходів. Для франківців є всі можливості для розвитку. Зараз багато відкрилось хабів та коворкінгів, де відбуваються тренінги. Все є — заходи, простір, але треба підсилювати їхню активність.


Як будете відзначати День Молоді, який вже от-от настане 12 серпня?

З 11:00 до 22:00 на площі Міцкевича будуть різноманітні локації святкування. Один з них – форум, така міні-дискусія на тему “Роль молоді під час війни”. Будемо мати нагоду поспілкуватися і з народними, і з місцевими депутатами. Також організовуємо ярмарку громадських організацій, презентація книги і пісень молодих виконавців. Також проведуть ярмарок для збору коштів на ЗСУ.

Є люди, які проти таких заходів. Я називаю їх — дивані критики. Відзначення Дня Молоді — це нагадування, що в нас є час на таке маленьке святкування. Ми цими заходами не хочемо показати, що молодь хоче розважатися. Ми хочемо сказати, що молодь здатна організовувати різні заходи і цим же допомагати наблизити нашу країну до Перемоги.

Які у вас плани на майбутнє?

Ми ще не всюди зробили Молодіжні ради. Верховинщина у наших планах, просто туди ще не доїхали, але плануємо. Також хочемо провести щорічний форум, на який вже запросили нового замміністра молоді та спорту. Це буде наприкінці жовтня, але про більше деталей розповімо вже згодом.

Анна Сірик

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору