Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Аніме, фестивалі й Франківськ: розмова з косплеєркою

Нещодавно в Івано-Франківську відбувався аніме-фестиваль “ХебіХебі”, друга за рік подія, яка мала в програмі виступи косплеєрів. Наскільки таке хобі популярне в нашому місті, чи дорого купувати костюми і як реагують франківці на косплеєрів?

Інформатор запитав про це у франківської косплеєрки Ані (anitzeeen_b).

Як довго займаєтесь косплеєм?

Це вже другий рік пішов. Все почалося на другий карантин, це 2021 рік, все позакривано, вдома сидиш, не знаєш чим зайнятися… Я була і є величезним фанатом “Євангеліона” й мені почали часто попадатися в рекомендаціях косплеї на “Євангеліон”. Я вирішила — чому би не спробувати? Я спробувала, мені сподобалося. Це був косплей на Рей Аянамі, дуже простий, бо потрібна просто форма й коротка перука, більше нічого.

Яким був найскладніший косплей?

Байонетта. Найскладніше це пістолети. Перуку вкладати й клеїти це ще не так важко, я її буквально зробила за один вечір. А пістолети я дуже довго відкладала в зв’язку з навчанням і екзаменами, але я їх доробила й задоволена. На мене підписалися дуже популярні косплеєри як Дар’я Хайм, в неї 75 тисяч підписників, Кару підписався, якого я дуже люблю, й львів’янка Фроґлес, я її дуже люблю — мені Байонетта зробила дуже гарний відгук.

Як відбувається процес вибору й підготовки косплею?

Я анімешник і люблю грати в ігри. Якщо мені сильно в душу запав якийсь персонаж, то я починаю думати про косплей, приблизно орієнтуюся на ціну і якщо є змога, то купую хоч зараз, а якщо ні — чекаю свого Дня народження. Якщо я не передумала, купую, чекаю, коли приїде… Це залежить і від складності персонажа. Наприклад, Байонетта — досить складний персонаж, там треба все поклеїти, вкласти перуку, переробити щось. Якщо це простий персонаж, це не займає багато часу. Коли мені приїжджає косплей, я звісно розглядаю, як маленька дитина, яка відкриває кіндер… Якщо мене все задовольняє, я можу зробити перші фотографії, а вже потім задумуюся про фотосесію, можливо знаходжу людей, які також косплеять по цьому фандому. Це весело.

Наскільки це дорого?

Залежить від складності й популярності персонажа. Якщо це той самий “Геншин”, то десь 2,5-3 тисячі за костюм. Якщо це щось простіше, то може бути й до двох тисяч. Найдорожчий косплей до мене зараз їде, спойлер — це “Хонкай Імпакт”, я дуже люблю цього персонажа, але поки що не буду називати, хто це. На неї я витратила трохи більше ніж 6 тисяч, чекаю, коли приїде. Костюм Байонетти вийшов десь 2 700 гривень, ще перука, ще матеріали — разом трошки більше ніж 3 500 гривень, ближче до чотирьох тисяч. Окрім Байонетти в мене є ще один костюм, який коштує як Байонетта — Хатсуне Міку.

Костюми з Аліекспресу чи відшиті в Україні?

Аліекспрес, Тао, але якщо дуже терміново потрібні якісь аксесуари — можу купити й в Україні. Є, звісно, люди, які перепродають косплеї в Україні, я теж продавала й нормально, це купуються, це досить-таки популярно.

Наскільки популярно у Франківську?

На жаль, не так сильно популярно, у Львові популярніше. В нас це тільки починає розвиватися. Всі косплеєри Франківська — мої друзі, я кожного знаю. Сподіваюся, що в нас напрям і далі буде розвиватися.

Чи є у Франківську не-аніме косплей?

В мене є друзі, які косплеять не аніме й не “Геншин”, але в основному це аніме.

Які мінуси й “підводні камені” в косплеєрів?

Коли просто гуляєш у косплеї, біжиш на фотосесію, можуть крикнути “Боже, шо це таке”, але я таке дуже рідко зустрічаю. В основному люди милі, найголовніше не ходити по незрозумілих провулках, бо можуть статися неприємні ситуації. З “підводних каменів” — косплей може бути незручним, а мене є один, Єлань, який тримається на Божому слові. А люди у Франику впізнають, мене впізнати як Байонетту. Також коли я їздила в таксі, то жодного разу не попадався таксист, який би засуджував, завжди були привітні. В основному люди гарні, завжди підтримують. Місто не дуже велике, тому я поки що не бачила себе у всяких пабліках.

Про зйомки: чи є в нас фотографи, які працюють із косплеєм?

Є, але знаю тільки трьох. На жаль, у нас мало косплей-фотографів, в основному це фотографи зі Львова чи Києва, які можуть приїхати. Зазвичай ми беремо звичайних фотографів, але попереджаємо, що це косплей і чи не проти вони з цим працювати.

Чим косплей-фотограф відрізняється від звичайного?

Косплей-фотографові не байдуже, в що ти вдягнена. Також якщо він бачить, що щось відлітає й треба поправити — обов’язково це зробить, допоможе з перукою, краще ретушує. В основному косплей-фотографи реально гарно вміють працювати з фотошопом і можуть додати до персонажа якісь ефекти. Можуть допомогти з якоюсь атрибутикою для образу чи позами. Якщо це звичайний фотограф, у процесі допомагає або твій друг по фотосесії, або помічник, або ти сам слідкуєш. Це теж непогано, але з косплей-фотографом комфортніше.

Наскільки важлива акторська гра для косплеєра? 

Дуже важлива, адже щоби косплеїти персонажа — треба знати персонажа й вливатися в його характер. Я косплеїла різних персонажів — що сором’язливих персонажок, що просто богем. Особливо це важливо для косплей-дефіле, його треба продумати.

Це спостереження за персонажем, акторські студії чи уроки на ютубі?

В основному спостереження. Тобто треба-таки дивитися аніме, а не ввімкнути його на фоні. Я ще додатково читаю статті про персонажа, щоби точно знати, як влитися в нього. Також дивлюся поради від інших косплеєрів, як позувати, як зробити дефіле. Але в основному — уважно дивитися на поведінку персонажа.

Якими були фестивалі у Франківьску і який ваш фестиваль мрії? 

У нас було два фестивалі, Франіме й ХебіХебі. Фестиваль Франіме проходив на Промприладі, там була досить нормальна гримерка. Це була хоч і невелика кімната з лавочками і дзеркалом, але вона була. На ХебіХебі гримерка — це просто палатка й парта, дякую хоча б за щось. Фестиваль мрії — КомікКон. Я була на ньому один раз, восени 2021 року, потрапила туди завдяки маминій роботі. Я туди прийшла як відвідувачка й була ьака щаслива побачити інших косплеєрів, здається, майже зі всіма тоді перефотографувалась. Хотілося би тепер там виступити. Я ще хочу спробувати фестивалі в Польщі, якщо вийде туди вступити, бо знаю, що там тема більш розвинена.

Яка ваша роль мрії?

В планах персонажка, яка мені їде. Також дуже хочу бути Адою Вонг із “Resident Evil”, дуже її люблю. Якщо буде можливість, хочу зробити Леві Аккермана з четвертого сезону “Атаки Титанів”.

Читайте також: Як минув аніме-фестиваль на Палаці Потоцьких | фоторепортаж

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору