Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Потрібно інтегруватися в громаду і йти працювати. У Франківську обговорювали новий законопроєкт про ВПО

Сьогодні, 12 серпня, в Івано-Франківську відбулося засідання міжфракційного депутатського об’єднання з питань внутрішньо переміщених осіб.

Повідомляє Інформатор.

Як розповіла віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, вона презентувала проєкт Закону України “Про забезпечення прав та свобод внутрішньо переміщених осіб”.

“Це абсолютно новий законопроєкт. Той Закон, який діє сьогодні, не є актуальний, бо був написаний у 2014 – 2015 рр. для інших державного забезпечення, фінансування, викликів. Сьогодні він є напрацьований нашою коаліцією, міжнародними партнерами, Міністерством, народними депутатами. Ми говоримо про те, що має бути облік ВПО, розуміння потреби. Ми маємо виходити саме з потреби – не категорія жінки, діти, працездатні, непрацездатні. Яка потреба у людини, що б вона хотіла. Ми маємо бути людиноцентричними і чітко розуміти, що, наприклад, з числа ВПО людина має заробітну працю і більше, то, напевне, держава мала б менше втручатися і менше допомагати”, – каже Верещук.

Для підтримки ВПО підготували стратегію до 2025 року, є її план реалізації, однак все це треба допрацьовувати.

“Координаційні центри створені в кожній ОВА. Зокрема, і на Франківщині. Ми розглядаємо питання ВПО, ветеранської політики, членів родин загиблих, зниклих безвісти, тих, хто перебуває в полоні, а також дітей, жінок і людей похилого віку”, – додала вона і підкреслила, що мають бути призначені відповідальні особи на державному та місцевому рівнях, аби люди знали до кого звертатися.

Також говорили про інститут уповноваженого з питань ВПО (наразі він є на рівні постанови Кабміну), гарячу лінію, питання працевлаштування (як зробити так, щоб люди з числа ВПО були працевлаштовані) тощо.

“Кількість і суми грошової допомоги будуть зменшені в наступному році. Лише 30 % із задекларованої суми допомоги станом на серпень було виділено. Тому нам треба розуміти, що можуть допомогти наші міжнародні партнери. Нам треба розуміти, на що ми розраховуємо на рівні територіальних громад і областей”, –  зазначила Ірина Верещук.

На міжфракційному об’єднанні говорили і про обов’язки ВПО, і соціальну справедливість. Адже несправедливо, коли люди з квартирою, новою машиною претендують на 2 тис. грн від держави. Також законопроєкт передбачає алгоритми повернення ВПО додому.

“Статус ВПО має бути з певним терміном. Є люди, які з 2014 року ВПО. Скільки років треба прожити, щоб вважатися ВПО або ні. Нам треба розраховувати свої сили. Не треба робити з нас жертв. Ми воюємо, ми у величезній біді, нам важко, але ми достойні члени суспільства, громадяни, які несуть тягар відповідальності за те, що відбувається у країні”, – резюмувала вона.

Зауважимо, що Франківщина прийняла більше 150 тис. ВПО. Зокрема, 40961 дитину, 17630 пенсіонерів, 4251 людину з інвалідністю. 7 спеціалізованих закладів прийняли 456 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Як розповіла голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук, у планах наразі відкрити шелтер на 460 місць для довготривалого проживання переселенців з числа членів сімей загиблих, людей з інвалідністю; збудувати соціальне житло для ВПО, створити реабілітаційні центр для дітей та дорослих, які постраждали від військових дій.

Нардеп Іван Калаур сказав, що в Україні повинні бути такі умови, аби люди йшли працювати або захищати державу.

“Був перехідний період, стрес, нерозуміння. Однак якщо волонтери, організації й досі допомагають постраждалим, тобто “годують їх з руки”, то це так не працює. У Маріуполі, Бахмуті повністю зруйноване житло. Немає чого чекати, потрібно інтегруватися в громаду, вивчати мову, традиції, звички і йти працювати. Кожен повинен вкладатись на нашу перемогу”, – сказав він.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору