Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

“Ювілейний”. Історія будинку на Незалежності, 89

Будинок № 89 на вулиці Незалежності має давню історію. Чому він називався “ювілейним”, і до чого тут Франц Йосиф?

Розповідає Інформатор.

Будинок звели у 1908 році. Це пам’ятка архітектури місцевого значення. Знаходиться вона на перетині Незалежності з вулицею Марійки Підгірянки. Споруда має три поверхи, стиль – пізня сецесія. На першому поверсі розташовані комерційні приміщенні. Вхід до житлових приміщень з двору. Балкони мають ажурну огорожу.

Архітектором споруди був Ян Шпорек. У 1906 році ділянку під будову придбав керівник протестантської громади пастор Теодор Цьоклер, пишуть історики Михайло Головатий та Людмила Яковина. Архітектор споруди – Я. Шпорек. Магістрат був проти проєкту, однак громаді вдалося відстояти будівництво.

 

Будинок освятили у рік 60-ліття правління цісаря Франца Йосифа І, тож він отримав офіційну назву – “Ювілейний”. На першому поверсі був універсальний магазин, каса взаємодопомоги, читальний зал. На другому і третьому жили мешкали люди, котрі працювали у відповідних протестантських закладах (гімназії, притулках для дітей, кірсі). На мансарді працював заклад “Паулінум”, де молоді теологи вивчали досвід роботи в діаспорі.

У 1932 від вулиці Марійки Підгірянки добудували приміщення, де були кухня й пекарня закладів, а на верхніх поверхах – гуртожитки “Вартбург” для гімназистів та “Фріденсгорт” для молодших школярів. Після 1939 року будинок перейшов у власність держави.

Світлина з книги  “Івано-Франківськ на давній поштівці” 2011 року. Колекція Зеновія Жеребецького.

Читайте також: Як було сто років тому. Будинок вулиці Лепкого, 43.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору