Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Будувати чи не будувати: чотири довгобуди Івано-Франківська

Поруч із тим, що в Івано-Франківську активно облагороджують двори й зводять нові будівлі, є споруди, які вже встигли стати втіленням запитання “Бути чи не бути” в архітектурному контексті.

Інформатор розповідає про чотири довгобуди нашої громади.

Починаємо із напівлегендарного мосту на Пасічну. Наразі його будівництво триває — йдеться про роботи над транспортною розв’язкою в районі вулиць Хіміків та Надрічної.

Роботу над мостом почали ще в 2017 році, коли затвердили перший проєкт. “Проєкт по мосту був виготовлений у 2017 році. Там не були враховані зміни, які пройшли в ДБН вже у 2018-2019 роках. Ми корегуємо проєкт, враховуючи всі пандуси, заїзди та виїзди на міст для маломобільних груп населення.  Зі сторони вулиці Надрічної буде влаштовано пандус, щоб люди могли спокійно потрапити з моста на дамбу зі сторони вулиці Надрічної. Далі люди будуть рухатись на вулицю Набережну і на вулицю Промислову. Це все буде враховано“, – розповідав начальник Управління капітального будівництва Івано-Франківської міської ради Роман Галіпчак.

Міст планували відкрити у грудні 2022 року, проте через повномасштабну війну державне фінансування з проєкту “Велике будівництво” припинилося й зараз об’єкт будують за кошт міста.

Друга локація — мікрорайон Каскад. Тут у 2019 році почали будувати дитсадок, але будівництво сьогодні закинуте. Інформатор побував на території довгобуду й показав вам його поточний стан у матеріалі “Сміття, хащі й арматура: що приховує недобудований дитсадок на Каскаді“.

Згодом очільниця міського департаменту освіти й науки відповіла на наше запитання про будівництво так: “Насправді так. Навпроти 25 ліцею було заплановано будівництво дитячого садочку, але наразі ми законсервували це будівництво. Територія огороджена, мали провести догляд, бо за літо виникло багато і сміття, і трави. Наразі ця територія очищена і постійно є догляд за нею, адже, на жаль, мешканці проводять там своє дозвілля інколи. Тому ми додали декілька сторожів, які дивляться за цією територією. Будівництво буде продовжено після закінчення війни, якщо будуть фінансові призначення і можливість це реалізувати, адже наразі цієї можливості немає“.

Про те, наскільки територія обгороджена, законсеровована й охороняється, Інформатор може сказати тільки те, що потрапити туди — зовсім не проблема (на жаль, адже будівництво досить травмонебезпечне).

Продовжимо тему закладів освіти локацією зовсім недалеко від Івано-Франківська. Школа, яку не можуть добудувати 30 років — реальність для мешканців Чукалівки.

Так, наразі в селі діє єдиний освітній заклад — початкова школа на 40 дітей. Старші учні вимушені їздити до сусідніх сіл на уроки. Тендер на будівництво школи за 49 204 543 грн виграла компанія “Украгробуд-інвест”. Згодом її ліквідувала обласна державна адміністрація й усі будівлі, які мали бути споруджені, опинилися на балансах місцевих громад. У випадку із школою в Чукалівці — комісія не може її прийняти, бо вчитися тут неможливо.

Староста Чукалівського старостинського округу Ярослав Дем’янець розповів Інформатору про стан справ:

У 2021 році ми виграли “Велике будівництво”, і тоді розпочалася активна фаза. З настанням коронавірусу та війни, будівництво заморозилось. У Чукалівці наразі діє тільки початкова школа, тому учні йдуть вчитися в село Радча, в ліцеї №6, 11, 28, 21 і 7 у Франківську. Батьки вирішують одразу віддавати дітей в інші заклади освіти поза межами Чукалівки, бо вони потім не можуть адаптуватися. Хочуть, щоб з 1 класу йшли на навчання туди, де будуть вчитися до 9-го чи 11-го класу”.

У 2023 році НАБУ відкрило кримінальне провадження щодо будівництва школи. Доки триває слідство, ремонт у будівлі продовжувати не можуть, через що батьки не знають куди давати своїх дітей. Детальніше — в нашому сюжеті “У Чукалівці більше 30 років не можуть добудувати школу — діти вимушені вчитися в сусідніх селах“.

Остання на сьогодні локація — центр Франківська, вулиця Мельника. У 2016 році в місті затвердили план будівництва, згідно з яким тут мали б створити багаторівневу парковку й соціальний центр у першій черзі, а в другій — багатоповерхівку.

Будівництвом займалася фірма ТОВ “Спілка забудівників” під керівництвом Миколи Филюка.

Паркінг не збудований досі, територія виглядає ось так:

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору