Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Гормональна контрацепція — користь чи шкода для здоров’я жінки?

Гормональні контрацептиви — метод запобігання вагітності, засновані на використанні жіночих статевих гормонів (естрогену та прогестинів) та представлені у вигляді протизаплідних таблеток, трансдермальних пластирів та ін’єкцій. Перші, наприклад, Джаз плюс, призначені для перорального прийому щодня, починаючи з першого дня менструального циклу.

Повідомляє Інформатор.

Пластирі — це засоби для зовнішнього застосування, які кріпляться до шкіри, виділяючи таким чином гормони в організм. Ін’єкції є уколом, який містить 1 гормон і має протизаплідну дію протягом 3-х місяців.

Але всі три лікарські форми виконують загальне завдання — пригнічують природну овуляцію та попереджають запліднення яйцеклітини сперматозоїдами, завдяки чому не настає вагітність.

Враховуючи, що вони відноситься до лікарських засобів, їм характерна наявність протипоказань і побічних ефектів. Тому повинні призначатися лише лікарем, щоб врахувати позитивні та негативні аспекти застосування.

Користь гормональних контрацептивів

Перші протизаплідні таблетки з’явилися у 1957 році і використовувалися як препарати від безпліддя та порушень менструального циклу. Але незабаром вони стали популярним протизаплідним засобом. З того часу провели сотні досліджень, які підтвердили позитивну дію гормональних контрацептивів, включаючи:

  • Ефективність — до 99%, що робить їх найнадійнішим методом запобігання вагітності при правильному використанні.
  • Регулювання менструального циклу. При цьому вони допомагають знизити болючість менструацій та зменшити інтенсивність кровотеч.
  • Профілактика захворювань, пов’язаних з порушенням у роботі жіночих статевих органів, зокрема яєчників та ендометрію матки.
  • Поліпшення стану шкіри, оскільки вони знижують активність сальних залоз.
  • Поліпшення симптомів передменструального синдрому (ПМС), таких як дратівливість, біль голови та депресія.

Важливо пам’ятати, що гормональні препарати призначаються з урахуванням індивідуальних особливостей жінки, її способу життя та віку.

Шкідливість гормональних контрацептивів

Негативні сторони прийому пов’язані з дією основних діючих речовин (гормонів) та включають:

  • побічні ефекти — нудота, головний біль, перепади настрою;
  • зміна ваги та гормонального фону;
  • підвищення ризику тромбозу.

Важливо пам’ятати, що гормональні препарати можуть змінювати дію у поєднанні з іншими ліками. Тому важливо попередити лікаря про інші засоби, що приймаються, щоб мінімізувати небажані взаємодії.

В цілому, гормональна контрацепція визнана безпечним та ефективним методом, але вимагає оцінки користі та ризиків перед використанням.

З питань реклами звертайтесь на електронну адресу informator.ivanofrankivsk@gmail.com

або за телефоном +38 (096) 989 60 87.

Нагору