Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Фаршировані, запечені, мариновані баклажани | топ-3 страви з “королем овочів”

Сезон баклажанів триває. Їх можна закручувати на зиму, запікати, тушкувати. Вони не лише смачні, але й корисні. 

Повідомляє Інформатор.

Баклажан знижує рівень холестерину й зміцнює судини,  а у шкірці є антиоксиданти.

Що приготувати з баклажанів?

Фаршировані баклажани з яловичиною та сулугуні 

Що потрібно:

  • баклажан вагою 250-260 г
  • 150 г яловичого фаршу
  • хмелі-сунелі – 1 чайна ложка
  • волоських горіхів – 50 г
  • цибулина – 1 шт.
  • морква – 1 шт.
  • твердого сиру сулугуні – 100 г
  • соняшникової олії – 2 ст. л.
  • сіль та перець до смаку

Духовку слід розігріти до 180 градусів. Баклажан помийте, розріжте на дві рівні половинки та дістаньте м’яку частинку, аби вийшли “човники”. М’яку частинку слід нарізати шматочками. Моркву треба натерти на тертці з великими отворами, цибулину нарізати середніми кубиками.

На сковорідку налийте 2 ст. л. соняшникової олії. Спершу покладіть цибулю, а коли вона зм’якне – додайте баклажани і моркву. Посоліть і поперчіть. Горіхи – подрібнити і разом з хмелі-сунелі додайте на сковорідку. Перемішайте та смажте впродовж 5 хвилин.

Сир сулуні потріть на терці. Яловичий фарш перемішайте з овочами зі сковорідки. Начинка готова. Рівномірно її розподіліть у “човники”. Викладіть баклажани на деко, застелене пергаментом. Зверху – натертий сир. Запікатися вони мають 20-25 хв.

Баклажан у духовці 

Інгредієнти:

  • баклажан – 1 шт.
  • олія – 1 ст. л.
  • 200 г густого йогурту
  • коріандр
  • сіль
  • 100 г малини
  • цукор – 50 г
  • перець
  •  часник – 1 зубчик
  • кріп

Духовка має розігрітися до 200 градусів. Ріжемо баклажан навпіл. З м’якоті робимо “решітку” так, щоб шкірка була цілою. Солимо баклажан і скроплюємо олією. Ставимо у духовку на 35 хвилин. Дрібно січемо кріп, нарізаємо кубиками часник. Для соусу змішуємо у мисочці 200 г густого йогурту з подрібненим часником та кропом. Додаємо сіль і коріандр, перемішуємо.

Далі готуємо ягідний соус. Кладемо у сотейник 100 г малини та додаємо 50 г цукру, всипте дрібку солі. Варимо 5 хвилин на повільному вогні. Перетираємо соус через сито. Кожну половинку спочатку баклажана поливаємо йогуртовим соусом, а зверху – малиновим.

Мариновані баклажани

Інтердієнти:

  • баклажан – 2 шт.
  • 5 зубчиків часнику
  • каперсів – 2 ст. л.
  • базилік – 3-4 листочки
  • перець чилі, сіль – за смаком
  • оливкова олія

Ріжемо баклажани кружечками, обсмажуємо їх, розчавлюємо зубчики часнику. Овоч має стати м’яким. Кладемо у миску каперси, перець чилі, сіль. У холодильнику слід зберігати 10 год, потім додайте базилік.

Рецепти з сайту Євгена Клопотенка.

Яка вартість баклажанів у Франківську?

У супермаркеті “Сільпо” баклажан особливий вартує 25,99 грн., в “Євроспарі” – 35 грн.

На ринку 1 кг баклажанів вартують 20-25 грн.

Читайте також: Сало подорожчало. Яка його вартість у Франківську.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору