Інформатор Івано-Франківськ

ГРОШІ

Кошти розчиняться в держбюджеті? До чого може призвести вилучення військового ПДФО в громад

У Франківську виплатять допомогу батькам розміром в 400 тисяч гривень

В Україні планують вилучити податок на доходи фізичних осіб, що надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців. До чого це може призвести?

Повідомляє Інформатор.

Вилучення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що надходить до місцевих бюджетів від зарплат військовослужбовців, ослабить громади, позбавить їх можливості допомагати силам оборони та надавати якісні послуги жителям, і при цьому не принесе користі для Об’єднаних сил Збройних сил України. Таке твердження висунули радниця голови Асоціації міст України з муніципальних питань, народна депутатка Оксана Продан та виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

“Усі, хто зараз сплачує військовий ПДФО, до мобілізації сплачували в громади ПДФО із зарплат учителів, продавців, робітників, службовців, податок на нерухомість, єдиний податок від підприємницької діяльності. Сьогодні цих податків немає, але є люди. Вони тимчасово змінили спеціальність, узявши до рук зброю для захисту України”, – кажуть експерти.

Вони припускають, що ці кошти розчиняться в держбюджеті. Також з їх слів витрати місцевих громад більш відкриті для контролю, а відтак менш корупційні.

Передісторія

Як раніше повідомляли, депутати ВР обговорюють ініціативи, які можуть забрати у місцевих бюджетів надлишкові доходи. Мовляв, вони утворилися у бюджетах органів місцевого самоврядування завдяки війні. Податки із доходів військовослужбовців планують перераховувати до державного бюджету у повному обсязі.

Раніше ми писали про те, що за даними з порталу Prozorro, на благоустрій у Франківську витратили майже пів мільярда гривень. У частини мешканців виникло питання – чи дійсно потрібно зараз витрачати кошти на бруківку?

Така ситуація не лише у Франківську. Давид Арахамія закликав місцеву владу переглянути пріоритети закупівель за бюджетні кошти та попередив, що ВР може обмежити використання коштів на період воєнного стану.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору