Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Історія будинку на Чорновола, де жив художник Ярослав Лукавецький

Цей будинок на вулиці Чорновола розташований біля пологового будинку. Колись тут мешкав відомий художник Ярослав Лукавецький. Яка історія будівлі?

Повідомляє Інформатор.

Будинок № 49 звели у стилі історизму на початку ХХ століття. І належав він єврейці Сабіні Геллер. За совітів будинок націоналізували.

Одноповерховий, фасад має сім вікон. Вони оздоблені замковими каменями з масками левів та жінок.

У 1943-48 рр. тут мешкала сімʼя художника Ярослава Лукавецького, пишуть історики Ольга Максимонько й Лариса Поліщук у книзі “Пам’ятки історії та культури Івано-Франківська. Книга ІІ”.

У 1948 на споруду претендував племінник попередньої власниці Геллер, і Лукавецьких змусили залишити дім. Згодом там поселилася родина Когутяка.

У 1990-их рр південний фасад зблокували з одноповерховим переходом до корпусу пологового.

Меморіальна дошка, автор – скульптор Тимків. Бронза.

Ярослав Лукавецький – художник, архітектор. Народився 28 березня 1908 року в Снятині. Закінчив Коломийську гімназію та Краківську академію мистецтв. У 1936 поселився в Коломиї, відкрив власну художню школу. У 1939 переїхав до Станіслава, де брав участь у створенні Обласного товариства художників, а також був одним із засновників Гуцульського ансамблю пісні і танцю. У 1941-47 викладав рисунок у середній школі № 7.

У повоєнні роки був головним художником Станіславського драматичного театру. З підозрою в націоналізмі у 1951 його заслали у табори, а кращі твори реквізували. У 1957 році повернувся до Снятина.

Читайте також: Історія будинку на Чорновола, 4, де бував Іван Франко

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору