Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Історія будинку на Чорновола, 4, де бував Іван Франко

В одному з будинків на вулиці Чорновола колись розташовувалося товариство “Українська молодіж” і бував Іван Франко. Яка історія у цієї пам’ятки архітектури?

Розповідає Інформатор.

Будинок звели наприкінці ХІХ ст. Як пише історик Михайло Головатий, до 1909 року обійстя було власністю Регенштрайфа. Далі впродовж пʼяти років у нього було п’ять власників.

Будівля має два поверхи, стиль – функціоналістичний модерн. Увійти в нього можна з правого торця і з дворового фасаду, з вулиці Чорновола – вхід у магазин. Підлога першого поверху нижча від рівня тротуару.

У 1910-х роках тут орендувало приміщення товариство “Українська молодіж”. У листопаді 1911 року на їхнє запрошення до міста прибув Іван Франко. Тоді в будинку “Руської бесіди” (Січових Стрільців, 24) він читав свою поему “Мойсей”.

1918 року садибу придбав ковбасник Волонтковський. Він захотів відкрити ковбасний цех в підвалі власної камʼяниці. На початку 1926 року йому вдалося отримати на це дозвіл. З сім’єю він мешкав у квартирі №4. Також тут проживав відомий адвокат, доктор права, міський радний Партицький (1868-1931).

За час совітів у будівлі розміщувалося і домоуправління № 2. У 1966 році його змінив відділ літератури іноземними мовами обласної бібліотеки (до 1991), після того – депозитарій (до 2006).

До речі, вулиця Чорновола, одна з найдавніших у місті, спочатку називалася Середньою.  Ось який вигляд вона мала колись:

Фото: Андрій Шабунін.

Джерело: “Пам’ятки історії та культури Івано-Франківська. Книга ІІ. Археологія, історія та мистецтво”.

Читайте також:

“Ювілейний”. Історія будинку на Незалежності, 89

Історія будинку на Площі Ринок, звідки почався жіночий рух в Україні

Народний дім, штаб української громади. Історія будинку на Чорновола, 22

Музей мистецтв Прикарпаття | Історія костьолу, який “комунізували”

Жіноча семирічна школа, біржа праці німецьких окупантів | історія пам’ятки на Шопена

Будинок лікарів Гробельних | історія пам’ятки архітектури на Незалежності, 43.

Нагору