Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

Антисанітарія, “благодійні внески” та кілька років без свіжого повітря: на Прикарпатті знущаються над тяжкохворими пацієнтами

У відділенні для тяжкохворих Яблунівської районної лікарні виявили численні порушення. Пацієнти не мають гарного харчування, живуть у бруді, не мають змоги навіть вийти на прогулянку протягом кількох років. 

Розповідає Інформатор з посиланням на офіс Омбудсмана України.

Працівники Офісу Омбудсмана відвідали паліативно-хоспісне відділення КНП “Яблунівська районна лікарня” на Івано-Франківщині. Там вони виявили чимало порушень.

Це відділення розраховане на 15 місць, але там живе 21 пацієнт (них 4 ВПО). Більшість пацієнтів — ліжкові хворі, які потребують цілодобового догляду.

Під час перевірки знайшли такі порушення:

  • відсутність кнопок виклику медичного персоналу,
  • відсутність належного меблювання,
  • відсутність радіоприймачів та телевізорів для доступу до інформації.

Наглядають за пацієнтами теж неправильно. Пацієнти не мають достатньї кількості засобів догляду, гігієни та реабілітації. Вони скаржилися на наявність болю, придбання ліків за власні кошти, недостатнє й неякісне харчування.

“Деякі з пацієнтів у цьому відділенні перебувають кілька років і не пригадують, коли востаннє були на вулиці на свіжому повітрі. Також пацієнти повідомили, що частину власних коштів віддають у відділення, на що медичний персонал пояснив, що “це благодійні внески, які використовуються на придбання мийних засобів та засобів для прання й прибирання, для збору сміття, придбання лампочок, фіранок на вікна, кранів для умивальників, змішувачів, побутової техніки тощо”, – йдеться у дописі Омбудсмана України.

Зазначаємо, що Яблунівська лікарня не включена до спроможної мережі закладів охорони здоров’я відповідного госпітального округу. Офіс Омбудсмана України готує звіт та листи реагування, які будуть скеровані до уповноважених органів управління та контролю та об’єкта моніторингу.

Читайте також: Незаконно добували гравій на Івано-Франківщині: що чекає на прикарпатців?

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору