Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

Розкрадання 10 мільйонів гривень: кримінальне будівництво школи на Івано-Франківщині

alt="Розкрадання 10 мільйонів гривень: кримінальне будівництво школи на Івано-Франківщині"

Двоє прикарпатців отримали підозру у заволодінні коштами у сумі понад 10 млн грн, виділеними на будівництво навчально-виховного комплексу у селі Чукалівка Івано-Франківської області. Цей проєкт реалізовувався в рамках держпрограми “Велике будівництво”.

Розповідає Інформатор з посиланням на НАБУ.

Підозру отримали ексдиректор Управління капітального будівництва в Івано-Франківській області та директор будівельної компанії. Дії осіб кваліфіковано за ч. 5 ст. 191 КК України, ч. 1 ст. 366 КК України.

У 2021 році Управління капітального будівництва в Івано-Франківській області за результатами відкритого конкурсу уклало договір з підконтрольною директору УКБ компанією на будівництво шкільного закладу. У документах вказана сума 45,6 мільйонів гривень.

У вересні 2022 року припинилась діяльність УКБ об’єкт будівництва, тому об’єкт був переданий до Івано – Франківської міської ради. Опісля провели коригування проєктно-кошторисної документації і стали відомими цікаві факти.

З’ясувалося, що УКБ встигло перерахувати підконтрольній компанії 33,6 млн грн за роботи, виконання яких сторони зафіксували відповідними актами та довідками. При цьому роботи були виконані лише частково, а решта суми (понад 10 мільйонів) залишились лише на папері.

Учасники оборудки надалі заволоділи коштами та перевели в готівку через підконтрольні організації. Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Слідство триває.

alt="Школа в селі Чукалівка."

Школа в селі Чукалівка

Історія школи, яку не можуть добудувати 30 років…

Будівництво середньої школи в селі Чукалівка розпочалось ще в 1992 році. У 2021 році навчальний заклад мали споруджувати в рамках проєкту від Президента “Велике будівництво”, але наразі школа стоїть у непридатному стані. Батьки возять своїх дітей в інші селищні громади або до Івано-Франківська.

“У 2021 році ми виграли “Велике будівництво”, і тоді розпочалася активна фаза. З настанням коронавірусу та війни, будівництво заморозилось. У Чукалівці наразі діє тільки початкова школа, тому учні йдуть вчитися в село Радча, в ліцеї №6, 11, 28, 21 і 7 у Франківську. Батьки вирішують одразу віддавати дітей в інші заклади освіти поза межами Чукалівки, бо вони потім не можуть адаптуватися. Хочуть, щоб з 1 класу йшли на навчання туди, де будуть вчитися до 9-го чи 11-го класу”, – розповідав Інформатору староста Чукалівського округу Ярослав Дем’янець 12 червня 2023 року.

Нині нова недобудовна школа покривається пліснявою, адже недокрита покрівля протікає і новенький ремонт знищується на очах. Більш детально дивіться у нашому спецрепортажі “У Чукалівці більше 30 років не можуть добудувати школу — діти вимушені вчитися в сусідніх селах”.

alt="Школа в селі Чукалівка."

Стіни в школі

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору