Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Аншлаг та добре українське кіно — у Франківську відбулось відкриття міжнародного фестивалю короткого метру 4:3

alt="Аншлаг та добре українське кіно — у Франківську відбулось відкриття міжнародного фестивалю короткого метру 4:3"

Івано-Франківський міжнародний фестиваль короткого метру 4:3 розпочався презентацією програмою заходів та переглядом фільму з минулого Івана Миколайчука “Така пізня, така тепла осінь”. У чому унікальність фестивалю та що підготували організатори?

Розповідає Інформатор.

Це фестиваль унікальний своїм акцентом на фільми, зняті в форматі 4:3. Окрім того, що це технічна засада, це і психологічний прийом впливу зображенням на глядача. У програму події відібрали фільми такого спрямування. Організатори поділили їх на певні блоки: фільми минулого, моторошні та дивуючі кінострічки, перегляд іноземних коротких метрів та, звичайно, конкурсна програма. Не забули і про франківських митців. Фільми земляків будуть об’єднані та показані в один день.

Цьогорічний фестиваль відрізняється від минулорічного: у 2022 році організатори були сфокусовані на лекціях та майстер-класах, а переглядів було небагато, нині ж все навпаки.

alt="Відкриття Івано-Франківського міжнародного фестивалю короткого метру 4:3, показ конкурсної програми"

У національному конкурсі береть учасники з різних міст України, серед них є і студенти. Членами жюрі є художниця Марія Русінкевіч, кіножурналіст Алекс Малишенко, представниця Спілки кінокритиків Єлизавета Сушко та українська режисерка Ольга Журба.

“У першу чергу нам цікаво саме, як вітчизняні кіноматографісти розповідають історію в форматі 4:3. До того ж ми прагнули, щоб наш фестваль був певною платформою, яка відкриває нові  імена, відкриває молоді роботи в українській режисурі. Саме тому ми старалися наповнювати конкурсну програму молодими роботами, це достатня частка студентських робіт, але також ми з повагою ставимося до досвідченних майстрів”, –  розповів програмний координатор Валерій Гриша.

Одне з головних завдань організаторів це сформувати навколо — це сформувати навколо фестивалю місцеву аудиторію, яка буде цікавитися  сучасним авторським кіноматорафом.

alt="Кадр з фільму Івана Миколайчука "Така пізня, така тепла осінь"

Одне з головних завдань організаторів це сформувати навколо — це сформувати навколо фестивалю місцеву аудиторію, яка буде цікавитися  сучасним авторським кіноматорафом.

На відкриття завітало багато франківців, вся зала кінотеатру була заповнена. Після презентації програми заходу була можливість переглянути кінофільм Івана Миколайчука “Така пізня, така тепла осінь”. Українська культура, кохання та неймовірна любов до рідної землі увімкнулась на екрані. Затамувавши подих, усі дивилися класику нашого кіноматографу. Вкінці лунали гучні оплески.

alt="Кадр з фільму Івана Миколайчука "Така пізня, така тепла осінь"

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору