Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

У Франківську військовому пересадили шкіру з грудної клітки на ногу

alt="У Франківську військовому пересадили шкіру з грудної клітки на ногу"

Таким чином лікарі врятували українському бійцю ногу. Як вдалося провести унікальну операцію?

Розповідає Інформатор з посиланням на КНП Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради.

У КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради провели унікальну операцію за методою “вільного клаптя”.

Військовий отримав мінно-вибухового поранення. Він мав відкритий перелом стопи з обширним дефектом тканин. Операція тривала протягом десяти годин і працювали дві бригади лікарів.

Лікар-комбустіолог Микола Пилипів був оперуючи хірургом. Він з завідувачем опікового відділення Костянтином Кіршаком робили забір “клаптя” з аксилярної ділянки з-під пахи, з грудної клітки – брали шкіру, жир і м’язи з судинами. у цей же момент паралельно над військовим працювали ще й інші лікарі. Хірурги Роман Скалій і Микола Варвадюк робили на нозі доступ до артерії і вени, які він потім зшивав під мікроскопом.

alt="Операція на нозі військового "вільним клаптям"

“Наша мета полягала в тому, щоб очистити цю рану, підготувати і закрити всі уламочки, кісточки його ж живими тканинами, щоб перевести відкритий перелом у закритий. По-перше, щоб не дати можливості потрапити туди інфекції. А, по-друге, щоб усі ті уламочки почали живитися від цих тканин. У подальшому травматологи зможуть загоювати, відновлювати тощо”, – розповідає хірург.

Ця операція була дуже складною та ризикованою, проте без неї чоловіку б ампутували ногу. Адже в глибокій рані жила інфекція і, якщо б почався остеомієліт, то вся кістка могла б вигнити.

alt="Операція на нозі військового "вільним клаптям"

“У мене було багато складних операцій, але ця не йде ні в яке порівняння”, – ділиться переживаннями хірург Микола Пилипів. Він зізнається, що було страшно, але він сподівався, що зможе допомогти.

Підготовка тривала півроку: теоритична, закупівля інструментарію, оптики і інше. З мікроскопом, налобною оптикою допомогла лікарня, а за дрібний інструментарій хірурги вже подбали самі. Операція минула успішно і військовий потрохи одужає.

“Вільні клапті” – найскладніший тип втручань у рекоструктивній пластичній хірургії. В Україні цим займається небагато хірургів.

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору