Інформатор Івано-Франківськ

ТРЕШ

Ветерану з Франківська 9 місяців не платять субсидію. Чому?

alt="Електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг" вже функціонує"

Учасник бойових дій Віталій Качуров має II групу інвалідності, але йому припинили виплати субсидії. Це сталося після того, як він отримав поранення під Бахмутом у січні 2023 року. 

Розповідає Інформатор з посиланням на Суспільне Івано-Франківськ.

Віталій Качуров воював в АТО/ООС і під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Ц січні 2023 року він отримав важке поранення під час виконання бойового завдання. Йому надали II групу інвалідності пожиттєво, але при цьому забрали субсидію.

“Подивилися у комп’ютер — немає вашої справи. Тобто перепитати в когось, подзвонити, пошукати — ні. Нам єдине, що запропонували, — це оформляти пільгу по-новому”, — розповідає дружина Віталія Качурова.

Вони разом з чоловіком ходили з запитаннями до департаменту соцполітики Івано-Франківської міської ради та у Пенсійний фонд.

“Нас “копали” з кабінету в кабінет: “Йдіть туди спитайте”. Розумієте, ніхто не виявив якогось співчуття. Не принижуйте гідність цієї людини, яка пройшла, повірте, не найлегший період. І все одно, чи людина була на війні приблизно десять років, як мій чоловік, чи була там місяць”, — каже Леся Качурова.

alt="Леся Качурова"

Що про це думає департамент соцполітики Івано-Франківської міської ради?

Справи всіх одержувачів пільг і субсидій згідно з постановою Кабміну передали до Пенсійного фонду. Акт про прийом-передачу справи Віталія Качурова датований 10 березня 2023 року.

“До 31 грудня передавалися бази одержувачів субсидій, а до 1 квітня — самі справи. Ми займаємося іншими питаннями — призначаємо з міського бюджету пільги та різні види допомоги. Робота з призначенням пільг і субсидій була передана Пенсійному фонду”, — говорить Оксана Жишото.

alt="Оксана Жишото"

Пенсійний фонд радить писати заяву

Начальниця управління обслуговування громадян Пенсійного фонду України в Івано-Франківській області Оксана Козло прокоментувала ситуацію:

“У разі виникнення обставин, які впливають на видання пільг і їхній розмір, пільговик має подати нову заяву в Пенсійний фонд упродовж 30 календарних днів. У цьому випадку виникли обставини, які змінили групу інвалідності людини. Відповідно, цій людині припинили пільгу. Необхідно було звернутися в Пенсійний фонд з новою заявою, що люди й зробили”.

Заяви можна подати через відділення ЦНАПу, поштою або через особистий кабінет веб-порталу Пенсійного фонду України.

Точка зору юриста

Назар Саюк, який займається справами військових пояснив, що у цьому випадку хтось із працівників департаменту соцполітики чи Пенсійного фонду допустив помилку.

“Як працівники сфери соцзахисту, так і Пенсійного фонду завантажені роботою. Часто, коли людина приходить і усно звертається, то вони не дуже хочуть заглиблюватися у проблему і кажуть, що не можуть знайти справу. У цьому випадку можу порадити звертатися письмово або знайти адвоката, який може направити адвокатський запит. За надання інформації, яка не відповідає дійсності, вже є відповідальність”, — каже юрист.

alt="Назар Саюк"

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Нагору