Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Скільки коштує підключити індивідуальне опалення сьогодні?

Індивідуаьне опалення

Проживаючи в багатоквартирному будинку, рано чи пізно доведеться зіткнутися з питанням індивідуального опалення, адже держава всіляко сприяє цьому процесу, виділяючи фінансову підтримку. В нашому місті допомога від влади складає 50 тисяч гривень на кожну квартиру. Така допомога звісно приємний бонус, але з самим процесом відключення та підключення нової системи трішки складно та довго. Адже розпочавши процес переходу на індивідуальне опалення влітку, в нашому будинку ще немає опалення, коли в місті сезон розпочався 18 жовтня. 

Розповідає Інформатор.

З чого саме розпочався процес переходу на індивідуальне опалення?

Провели збори та обрати уповноважену особу житлового будинку, яка представляє інтереси мешканців у вирішенні питань щодо відключення багатоквартирного будинку. Після цього оформили протокол зборів.

Замовили й отримали технічні умови на від’єднання від централізованого опалення в ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”.

Замовили й отримали технічні умови на реконструкцію системи газопостачання об’єкта або технічні умови на тимчасове приєднання до електричних мереж електроустановок.

Решту кроків ми описали ТУТ.

Які потрібні документи

  • Рішення виконавчого комітету місцевої ради на відключення квартири/будинку від системи центрального опалення та гарячого водопостачання.
  • Проєкт реконструкції газопостачання житлової квартири та встановлення системи індивідуального газового опалення.
  • Акт про відключення централізованого опалення.
  • Акт про відповідність нормам системи газопостачання після реконструкції.
  • Договір про сервісне обслуговування котла.
  • Акт про обстеження димоходу.

Порядок дій

Спочатку потрібно отримати дозвіл на відключення квартири/будинку від центральної системи опалення, який видають виконкоми місцевих рад. Після цього в управління газового господарства подається заявка на виготовлення проєкт реконструкції газопостачання квартири та встановлення в ній системи індивідуального газового опалення. Коли проєкт готовий, можна розпочинати вибір котла та монтажу системи. До вже встановленої системи газовики повинні провести газові туби й встановити газовий лічильник. Потім управління газифікації та газопостачання перевіряє монтаж труб та обладнання на відповідність проєкт і видає дозвіл на введення його в експлуатацію.

Витрати на індивідуальне опалення

Для мене процес переходу на індивідуальне опалення розпочався в липні з заяви на підключення індивідуального газового лічильника та оплати послуг в “газконторі”. Після чого за декілька тижнів, працівники газового господарства приїхали та встановили лічильник. В серпні провели реконструкцію внутрішньо будинкових труб газопостачання. А також будинок відключили від системи центрального опалення. З розрахунку на одну квартиру загально будинкові витрати склали трохи більше ніж 6 200 грн, без підключення газового лічильника. Підключення газового лічильника склала орієнтовно 6 500 гривень.

Наступним кроком став демонтаж старої системи опалення, демонтував систему власноруч за допомогою болгарки. Старі батареї відправилися на брухт, за що отримали трохи більше ніж 500 гривень.

Після перевірки системи вентиляції, комунальним підприємством “Комфортний дім” отримав акт про обстеження димоходу.

Придбали двоконтурний газовий котел за 29 000 гривень, ціна на радіатори склали 10 000 гривень.

Виготовлення проєкт та вартість реконструкції у квартирі, орієнтуючись на старі ціни складе – 14 000 гривень. На сьогодні проводять перерахунок на нові тарифи, точна ціна невідома.

Послуга вирізки під трубу котла складає в середньому – 1500 гривень.

Встановлення батарей та прокладання труб опалення складає – 9 200 гривень.

Загалом на перехідники та труби доведеться віддати орієнтовно – 8000 гривень.

На сьогодні, газконтора проводить перерахунок суми за послуги й обіцяє розпочати процес підключення після 1 листопада.

Отже, загальна вартість підключення індивідуального опалення з усіма роботами на сьогодні склала: 84 500 гривень.

Звісно це власний досвід, а батареї та котел кожен обирає під свої потреби, також можна домовлятися з майстрами та варіювати ціни на послуги на місці.

Найбільший дискомфорт цієї історії, що на вулиці вже осінь та прохолодно і поки не під’єднають котел доведеться зігріватися за допомогою електрообігрівачі. Але ці кроки дозволять економити на опаленню в майбутньому.

Читайте також: Понад 2 млн. грн. виплатять франківцям, які переходять на індивідуальне опалення

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Хочете рекламу, телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору