Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Підготовка до Геловіну: що це за свято та скільки коштують гарбузи в Івано-Франківську

Підготовка до Геловіну: що це за свято та скільки коштують гарбузи в Івано-Франківську

Історія святкувати Геловіну бере початок в стародавній Ірландії, де кельти вирізали ріпу і клали всередину вуглинку, щоб відлякувати злих духів. Це свято в нашій країні не популяризовано, але все-таки заклади у місті і мешканці готуються до нього. Де знайти головний атрибут – гарбуз?

Розповідає Інформатор.

Геловін вважається тим днем, коли духи всіх померлих повертаються на землю, а різьблений гарбуз, є найупізнаванішим символом свята.

Сучасні святкові гарбузи, попри страшний вираз обличчя, все ж дуже кумедні й милі. А сьогодні завдяки всесвітній павутині, можна знайти десятки варіантів різьблення та виготовлення “відлякувачів” духів.

Вирізання гарбуза – це захопливий процес, який незалежно від ваших навичок принесе задоволення від процесу. Декілька порад, які допоможуть створити моторошний шедевр.

1. Виберіть правильний гарбуз Перед тим, як почати вирізати, виберіть гарбуз з плоскою основою, який може стояти вертикально. Він повинен мати гладку поверхню, без зайвих нерівностей та дефектів, щоб полегшити процес вирізання.

2. Підготуйте інструменти:

  • Різні види ножів (зубчастий, гострий)
  • Ложку або скребок
  • Маркер або олівець
  • Миска (для збору насіння та м’якоті)
  • Свічка або світлодіодна лампа (для освітлення гарбуза)

3. Вирішіть, чи хочете ви видалити верхню або нижню частину гарбуза. Якщо вирізати дно, гарбуз довше зберігатиметься, але якщо вирізати верхівку, то буде легше отримати доступ до його середини. Що б ви не вибрали, тримайте ніж під кутом 45 градусів, щоб запобігти падінню кришки всередину.

4. За допомогою великої ложки або скребка видаліть насіння і м’якуш. Переконайтеся, що стінки гарбуза вискоблені дочиста і мають достатню товщину.

5. Намалюйте свій дизайн безпосередньо на гарбузі за допомогою маркера або олівця, щоб полегшити процес вирізання.

6. Почніть різьблення Використовуючи ножі – виріжте по намальованому контурі задуманий дизайн.

7. Помістіть свічку або світлодіодну лампу всередину гарбуза. Якщо ви використовуєте свічку, переконайтеся, що вгорі є невеликий отвір для виходу диму.

Вирізання гарбуза – це не лише створення прикраси на Геловін, але й насолода від процесу.

Дата Геловіну щороку незмінна, його святкують у ніч з 31 жовтня на 1 листопада.

Про свято дізналися, а що там з цінами?

Провівши ревізію по супермаркетах та ринку, підходящі гарбузи для різьблення були знайдені на ринку, але на справді їх і не так багато.

“Гарбуз-диня” вартує в середньому 40 – 50 гривень за кілограм, більші за вагою і цілі пропонують дешевше, можна знайти навіть і за 20 гривень за кілограм.

Продавчині зізнаються, що люди приходять та купують гарбузи для декору, ціна на такий гарбуз в середньому 15 гривень кілограм.

Якщо ви святкуєте Геловін або обожнюєте страви з гарбуза, то їх можна придбати в супермаркетах міста і на ринку. В супермаркетах ціна в середньому 17 – 33 гривень за кілограм.

Читайте також: Після двох років перерви. У Франківську запрацював університет для людей золотого віку

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору