Інформатор Івано-Франківськ

ВЛАДА

Військовий облік автотранспорту: кому слід подати дані до ТЦК

Військовий облік автотранспорту: кому слід подати дані до ТЦК

Повномасштабне вторгнення стало новою відправною точкою в мобілізації автотранспорту, в вересні 2022 року у МВС з’явився новий обов’язок, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також громадяни – власники транспортних засобів мають подавати до військкоматів інформацію щодо наявних автомобілів.

Повідомляє Інформатор

Що це означає?

Такий вид мобілізації означає, що компанії щокварталу мають подавати до ТЦК дані про наявність транспортних засобів і техніки, їхній технічний стан, а також про громадян, які працюють на таких транспортних засобах і техніці. В іншому випадку вони мають понести покарання.

Чим затверджено обов’язок подання інформації для бізнесу?

Порядок виконання військово-транспортного обов’язку визначається Кабінетом Міністрів України відповідно до ч.2 ст.6 Закону про мобілізацію. На виконання цієї норми Кабміном було затверджено Положення №1921.

Загалом дане положення №1921 поширюється на підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, а також громадян — власників транспортних засобів!

Згідно положення мобілізація виконується:

  • в мирний час – шляхом проведення заходів, пов’язаних з військовим обліком транспортних засобів і техніки та завчасним забезпеченням їх мобілізаційної готовності відповідно до визначених завдань;
  • в особливий період – шляхом передачі підприємствами, установами та організаціями, а також громадянами транспортних засобів і техніки для задоволення потреб військових формувань відповідно до визначених завдань.

Дані про автотранспорт керівники підприємств подають військовим комісаріатам щороку до 20 червня та 20 грудня:

  • наявність транспортних засобів і техніки,
  • їх технічний стан,
  • а також про громадян, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях на таких транспортних засобах і техніці.

У разі зміни даних підприємства або статусу транспорту варто надати оновлену інформацію ТЦК та СП. Зокрема, військкомати мають знати про:

  • зміну найменування підприємства або форми власності;
  • відправку транспортних засобів і техніки в інші регіони або за межі території України на тривалий час;
  • передачу права власності на транспортні засоби і техніку іншим юридичним особам або громадянам у довгострокову оренду (лізинг);
  • початок застави транспортного засобу або техніки;
  • інші випадки, коли унеможливлюється передача транспортних засобів і техніки військовим формуванням.

За недотримання вимог Положення громадяни України несуть адміністративну відповідальність. За невчасне інформування про автотранспорт військкомату юридичні особи мають заплатити штраф у розмірі від 5 100 грн до 8 500 грн.

Варто зауважити, що такі правила не поширюються на фізичних осіб-підприємців.

Хто не подає інформацію?

По-перше, положення не поширюється на фізосіб-підприємців. Тому вони не надають інформацію про автотранспорт та техніку.

По-друге, якщо на дату подання інформації підприємство не має власних транспортних засобів, то подавати інформацію не потрібно. Якщо ж наступного року їх буде придбано та вони обліковуватимуться на балансі, то ось тоді таку інформацію потрібно буде і подати.

 

Інші наслідки у разі ненадання інформації

Відповідно до Положення №1921 для державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів у територіальних органах з надання сервісних послуг МВС (крім транспортних засобів, власниками яких є громадяни), крім документів, необхідних для реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку, представником підприємства, установи чи організації, транспортні засоби яких підлягають реєстрації (перереєстрації), зняттю з обліку, подається довідка, форма якої визначається Міноборони, з відміткою керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки про постановку транспортного засобу на військовий облік або зняття з такого обліку.

Тож у разі неподання інформації військкоматам можуть виникнути проблеми під час державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів.

Читайте також: За підробку довідок МСЕК лікарка обласної психлікарні у Франківську заплатить 40 тис грн

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору