Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті відстрілюватимуть лисиць – чому і коли

Завершення імунізації від сказу на Прикарпатті та контроль популяції шляхом відстрілу

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано – Франківській області відзвітувало, що на Прикарпатті стартував завершальний етап кампанії з пероральної імунізації диких м′ясоїдних тварин від сказу. 

Розповідає Інформатор, покликаючись на головне управління Держпродспоживслужби в області.

На території області, вже було проведено два етапи пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Імунізація проводилась у травні та вересні 2023 року, від 15 листопада розпочнеться завершальний етап проти сказу у диких тварин, проведуть лабораторний контроль з перевірки ефективності пероральної імунізації.

Війна внесла правки і в заходи імунізації, раніше залучалася авіація, цього року всі роботи здійснювалися вручну, в заходах були залучені 105 робочих груп за участю 490 осіб, які розповсюдили вакцину у кількості 95,0 тис. доз на площі 3,8 тис. км2. Місцями закладання вакцини, це узлісся, узбіччя доріг, річок, сільськогосподарських угідь, ліси – на перехрестях доріг, на території вирубок.

Контроль ефективності вакцинації проводиться шляхом дослідження біологічного матеріалу на наявність збудника сказу, біомаркеру на зубах та антитіл до вірусу сказу у сироватці крові.

Щоб здобути біоматеріал та врегулювати чисельність популяції червоної лисиці на території всіх громад Івано-Франківської області, будуть проведені заходи методом відстрілу, сезон розпочнеться з 15 листопада 2023 року по 31 грудня 2023 року створеними групами користувачами мисливських угідь. Склад групи має бути погоджений у територіальних громадах, а заплановані заходи, конкретні місця та терміни їх проведення – в районних державних (військових) адміністраціях і відділах Національної поліції України в Івано-Франківській області. До проведення заходів, в обов’язковому порядку долучаються працівники Національної поліції, спеціаліста державної служби ветеринарної медицини та представника громади, на території якої в цей день проводяться заходи.

Нагадаємо, що основним резервуаром збудника вірусу сказу в навколишньому середовищі є саме лисиці, а заходи проведені з імунізації дозволять зменшити ймовірність передачі збудника захворювання до сільськогосподарських та домашніх тварин.

Читайте також: На Прикарпатті інфікований сказом кіт покусав трьох людей

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору