Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Справжні християни відзначали 25 грудня. Як святкуватимуть Різдво у Верховині?

Справжні християни відзначали 25 грудня. Як святкуватимуть Різдво у Верховині?

Минулого року не всі були готові святкувати Різдво 25 грудня. На Гуцульщині частина людей святкувала 7 січня, а частина – 25 грудня. Як святкуватимуть цього року на Гуцульщині? 

Дізнавався Інформатор.

З давніх-давен Різдво у гуцулів вважалося одним із найвеличніших свят. Тому й святкування його мало бути не менш величним.  Щороку у  різдвяну ніч кожен газда і газдиня мали піти до церкви. Довгий час на Гуцульщині Різдво святкували 7 січня,  однак минулого року частина гуцулів, зокрема, в Криворівні святкували 25 грудня, адже не всі змогли адаптуватись до цих змін.

Цього року вся Гуцульщина святкує Різдво 25 грудня.

“Люди приходять до церкви на богослужіння вже за тими датами, які прописані в новому стилі. Вже по-трохи адаптувались і я думаю, що готові святкувати Різдво 25 грудня”, – каже декан Верховинського району ПЦУ, настоятель церкви Пресвятої Тройці села Ільці Дмитро Михавків.

Різдвяна коляда на Гуцульщині починалась 7 січня і тривала до Водохреща. Всі колядницькі партії збиралися біля церкви, а це 7 груп по 12 чоловік (як апостолів Ісуса Христа), і колядували. Після цього йшли від хати до хати прославляти Христа. Кожна партія мала певну кількість хат, які потрібно було обійти з колядою. Зазвичай таких хат близько 300, тому, щоб обійти всіх, колядували до Йордана. Тож усі Різдвяні свята на Гуцульщині лунала коляда.

Цьогоріч теж зібралось декілька партій і колядувати почнуть від 25 грудня до 6 січня (Водохреще за новим стилем).

“Цього року немає так багато колядників, адже більшість на війні, проте є ті, що залишились, і вони, не зраджуючи нашим гуцульським традиціям, будуть йти колядувати”, – розповів отець Дмитро.

Минулих років значну частину коштів від коляди передавали в зону АТО/ ООС, у 2022 всі кошти передали на ЗСУ. Цього року буде так само.

Богослужіння на Різдво почнеться об 11 годині. Після чого колядницькі партії йдуть поміж хати з колядою, а всі інші йдуть додому.

Як розповів нам отець, минулого року більшість людей не могли звикнути до змін, не знали, коли саме йти на Богослужіння – 25 грудня чи 7 січня, тому були деякі невдоволення. Проте отець Дмитро зумів це врегулювати.

“Я тут у храмі знайшов книгу з 1860 року, де великими літерами було написано, що Різдво Христове – 25 грудня. Коли мене чекали люди біля церкви, щоб я пояснив ці зміни. Я вирішив поставити цю книгу серед церкви і сказав, щоб кожний пішов і подивився в неї, коли в 1860 році святкували Різдво. Значить все-таки Різдво Христове справжні християни відзначали 25 грудня”, – резюмував настоятель церкви села Ільці.

Читайте також: Як смачно готувати в піст: 3 пісні страви та їх ціна у Франківську

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору