Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Як на Гуцульщині на Андрія ворожили

Як на Гуцульщині на Андрія ворожили

Сьогодні, 30 листопада, в Україні – день Андрія Первозваного. У це свято незаміжні дівчата ворожили на долю – свого судженого. А які були популярні ворожіння на Гуцульщині? 

Дізнавався Інформатор.

У цей день на Гуцульщині влаштовували Андріївські вечорниці, або ж “свято дівчат”. Тоді всі незаміжні дівчата збирались  влаштовували гуляння, співали пісні, ворожили.

Кожне ворожіння супроводжувалось примовляннями – звертаннями до святого Андрія, щоб він дав добру долю дівчині. Одним із найбільш популярних було: “Андрію, Андрію, коноплі сію гачами (штанами) волочу, так виддаватиси (заміж) хочу, дай мені святий Андрію добру долечку”. 

Ворожіння

З черешні, яка цього року плодоносила, потрібно зрізати гілочки з тією кількістю листочків, скільки є дівчат у сім’ї.  На кожному листочку написати ім’я хлопця, обмотати червоною ниткою та покласти у хатню воду. Ці гілки мають стояти до Василія, і яка перша гілка на Василя розцвіте – та дівчина перша вийде заміж.

День перед треба знайти поле, де є стовпи. А в день на Андрія треба піти туди і рахувати, скільки є стовпів. З якої сторони закінчиться стовп, з тієї і буде чоловік.

З 29 на 30 листопада треба перекинути чобіт через праве плече, а зранку на Андрія – піти подивитися. У яку сторону черевик направлений, звідти і буде чоловік.

Також можна ворожити на сірниках. Зокрема, треба взяти два сірнички, притулити до каструлі, запалити і подумати про того хлопця, який подобається. Якщо сірнички прихились один до одного – то значить є взаємна любов.

Коли повечеряли, треба взяти ложку, вийти на вулицю і вдарити кілька разів по куті хати. Звідки буде чути гул – звідти буде чоловік.

День перед святом Андрія Первозваного пекли солений корж. Готується він так:

  • стакан муки;
  • стакан води;
  • стакан солі;
  • все це змішати до однорідної маси і покласти запікати в духовку.

Коли корж буде готовим, треба переломити його на дві частини, одну частину з’їсти і піти спати. Пильнувати, хто уві сні принесе воду. Якщо це хлопець – скоро буде  весілля, якщо дівчина – то весілля не буде. Коли це хлопець, треба в нього запитати ім’я, бо так і буде звати вашого майбутнього чоловіка.

Зранку, як дівчина прокинеться і піде вмиватись, вона має промовити: “Куди вода – туди журба, а мені, святий Андрію, дай добру долю”.

Читайте також: Що франківцям дарувати на Миколая | топ крафтових подарунків

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagramTelegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

 

 

 

Нагору