Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

Це не книги – це пам’ять: у Франківську презентували друге видання “Народні Герої України – Історія Справжніх”

Вчора, 6 грудня, у Франківському драмтеатрі відбулася презентація книги «Народні Герої України: історія справжніх». Це вже друга збірка розповідей українських військових, волонтерів, медиків, журналістів, громадських діячів про війну.

Розповідає Інформатор.

“Це вже друга книга. У першій – 45 історій, і в цій. Ми повинні продовжувати розповідати про народних героїв. Розпочинається книга історією піхотинця, але тут є різні представники”, – розповідає військова журналістка Віолетта Кіртока.

За словами журналістки, ідея написання книги про народних героїв виникла давно. Перша книга розпочата історією Дмитра Коцюбайла, який нагороду “Народний Герой” отримав прижиттєво, але, на жаль, загинув 7 березня 2023 року у битві за Бахмут.

“Мені було дуже боляче дописувати про його смерть у книжці, але це не змінило наших планів. Бо про наших героїв повинні знати та памʼятати”, – говорить Віолетта Кіртока.

Другу збірку розпочали з історії комбата бригади імені Чорних Запорожців Андрія Верхогляда, який загинув влітку в 2022 році на Світлодарській дузі в бою з «вагнерівцями».

За життя Андрій Верхогляд встиг дати масштабне інтерв’ю, де розповів про навчання, службу, поранення та бої, яке і увійшло в книгу.

Це фото зроблено в день, коли Андрій Верхогляд, позивний Лівша, познайомився з Дмитром Коцюбайлом, другом Да Вінчі. Це сталося у 2017 році на авдіївській промці.

“Інтенсивні штурми “Орла” сепаратистами тривали постійно впродовж трьох днів. Так я провоював до вечора 30-го числа. Хлопців через штурм міняли по декілька чоловік, а не цілими групами. Так було зручніше і швидше їх виводити і заводити на позиції. Тому і вийшло, що усіх поміняли аж ввечері. На момент мого виходу в нас було 6 убитих і близько 10 поранених – і це тільки на “Алмазі”.

“Коли я прийшов у розташування, подзвонив додому, сказав, що все нормально. Після того, як я відіспався, 31-го зранку знову поїхав на “Орел”. Там після чергового штурму вороги скинули наш прапор, але ми його відкопали. Він у мене. А 1 лютого я отримав есемеску від медика, який лікував мене після поранення. Там було написано: “Вітаю, тобі дали орден Богдана Хмельницького III ступеня” – з тебе пляшка”, – розповідав Андрій під час інтерв’ю.

На захід також завітали військові, друзі, рідні та близькі “Народних Героїв”, адже це не просто книга, це пам’ять про боротьбу українців за незалежність та свободу.

Алевтина та Валентин Дергачі сьогодні також приїхали, адже вони пишаються своїм сином Леонідом, який загинув у бою 1 лютого 2017 року. Він отримав численні осколкові поранення внаслідок артилерійського обстрілу російсько-терористичними угрупуваннями ротного опорного пункту біля «Царської Охоти» в промзоні міста Авдіївка Донецької області.

Його подвиги назавжди залишаться закарбованими в історії та записаними в цій книзі.

«Пройшло вже 7 років. Ми отримували нагороду тут. І знаєте, для нас це поживлення ран. Але і велика гордість за сина. Ми хочемо, аби всі памʼятали, якою ціною виборюється свобода. Наш син почав свій військовий шлях у 2015 році. Він довго не роздумував. Сьогодні дуже багато хлопців немає, тому нам приємно, що про них не забувають», – розповіла Алевтина Дергач.

Під час презентації книги історії народних героїв читали актори драмтеатру.

У цій книзі розповіді 45 людей доповнять новітню історію нашої країни та не дозволять її перекручувати. Кошти з продажу цього видання підуть на друк третьої частини про Народних Героїв.

Читайте також: Знищив три ворожих штурмовики. Прикарпатець отримав житло від держави

Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору