Сьогодні, 8 грудня, в США відзначають День сала. В них цей день знаменує відродження сала як поживного та універсального кулінарного інгредієнта.
Інформатор вирішив дізнатися вартість сала в Івано-Франківську.
Ми відвідали м’ясні павільйони, ринок та супермаркети міста.
На ринку є кілька видів сала:
- свіже несолоне;
- у червоному перці;
- у чорному перці;
- домашнє (копчене).
Ціна на кожне сало різна. Сало солоне 1 кілограм коштує – 225 гривень. Свіже несолене вартує 279 гривень за кілограм.
У перцях та зі спеціями – від 180 гривень за кілограм.
В супермаркеті “АТБ” ми знайшли тільки копчене сало “М’ясна лавка” – 26, 55 за 100 грам.
В м’ясному павільйоні в центрі міста за свіже сало треба віддати від 120 гривень – в залежності від товщини та ваги сала.
У “Метро” сало марки “М’ясна гільдія” бокове солоне охолоджене можна купити за 183, 49 за кілограм. В “Сільпо” можна замовити “Монастирське” сало за 28,40 за 100грам. Домашнє – 38,90 за 100 грам.
За даними Мінфіну кілограм домашнього сала вартує 244,00 грн., солоного – 264,44 грн. У листопаді домашнє вартувало 259,00 грн, а ціна солоного не змінилася.
У серпні Інформатор писав, що ціни на сало трохи зросли. У Франківську воно вартувало від 179, 90 грн за кг до 335, 80 грн за кілограм.
Колись сало уникали через те, що воно вважалося шкідливим для здоров’я, а тепер його цінують за користь для здоров’я та кулінарну універсальність.
Тож як в домашніх умовах засолити сало та приготувати з нього смачну закуску?
Придбане або домашнє сало слід нарізати невеликими кусочками. Змішати у мисці великої ємності сіль бажано (йодовану) та мелений чорний перець. Помістити туди нарізані кусочками сало та обкатати його повністю у солі з перцем. Вийняти та залишити його на кілька хвилин для увібрання солі. Після чого сало можна поміщати у скляні банки. Гуцули ж поміщали в дерев’яні бочки, вважали, що так довше зберігатиметься сало і буде запашнішим.
Також можна сало зробити закускою. Для цього слід дрібними скибочками нарізати сало й додати цибулю кільцями.
Взяти глибоку посудину, помістити в неї нарізане скибками сало, цибулю додати, перцю – меленого і в горошок. Дати часник, додати 1-2 чайні ложки оцту. Все це ретельно перемішати та залишити на кілька хвилин, можна покласти в холодильник. Вийняти і насолодитись поїданням.
Читайте також: Готуємо в піст. Смачнезна шарлотка за 150 гривень
Залишайтеся на зв’язку! Ми у Facebook, Instagram, Telegram.
Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com
Телефонуйте за номером 096 989 60 87