Інформатор Івано-Франківськ

ЖИТТЯ

На Прикарпатті у заповіднику “Горгани” зафіксували сліди бурого ведмедя

На Прикарпатті у заповіднику “Горгани” зафіксували сліди бурого ведмедя

На території заповідника Горгани, який розташований між населеними пунктами Бистриця та Поляниця, зафіксували сліди бурого медведя. Жителів прилеглих територій просять бути обачними.

Розповідає Інформатор

Пересування бурого ведмедя зафіксували працівники природного заповідника.

“На території нашого заповідника зафіксовані сліди бурого ведмедя! Це захоплююча новина, яка свідчить про різноманіття нашої дикої природи та наявність цих прекрасних створінь в нашому регіоні.
Прохання до всіх мешканців прилеглих до заповідника сіл бути обережними та уважними при перебуванні на відкритих просторах, особливо у лісових місцевостях.
Давайте разом допоможемо зберегти спокій і гармонію в нашому довкіллі, залишаючи йому мир та спокій для всіх його мешканців. Дякуємо за розуміння та співпрацю”, – повідомляють на Facebook-сторінці природного заповідника “Горгани”.

Ведмідь – найбільший представник фауни України. Він настільки сильний, що може одним ударом вбити велику тварину, скажімо, бика, він може вилізти на дерево без гілок, а бігати може так швидко, як кінь. Ведмідь сильніший, швидший і спритніший за людину. Тому варто пам’ятати про небезпеку, яку він несе.

Як і серед людей – серед ведмедів можуть траплятися агресивні. До прикладу, коли тварина хвора. Особливу небезпеку становлять і ведмеді-шатуни – тварини, які не заснули, чи ті, яких розбудили взимку – вони голодні та роздратовані, і від безвиході можуть шукати корму навіть біля людських осель.

Дратівливими можуть бути також хворі тварини. Найчастіше причинами хвороб у ведмедів є травми (отримані у сутичках з іншими тваринами чи мисливцями-браконьєрами), паразити та хворі зуби, через особливу пристрасть до солодких фруктів і ягід.

Що робити якщо Ви зустрілись з ведмедем?

  • Ведмідь прагне уникати людей і нападає лише у тому випадку, коли йому здається, що це єдиний вихід, щоб захистити себе, своїх дитинчат, або свою здобич. Навіть якщо ведмідь нападає – цей напад короткочасний, щоб відігнати людину, а не покарати її.
  • Щоб уникнути небажаної зустрічі з твариною, достатньо час від часу плескати у долоні, або розмовляти із супутниками – так ведмідь почує ваше наближення і зможе вчасно піти. Але не варто голосно кричати – це, навпаки, може роздратувати тварину. Будьте особливо обережні у ягідниках, коли достигають чорниці, малина і ожина. Взимку уникайте непрохідних хащів на схилах з південною експозицією – такі території найчастіше обирає ведмідь для зимового сну.
  • Якщо ви побачили ведмедя, не варто бігти – ведмеді бігають швидше, ніж люди. Не варто намагатися сховатись на дереві – ведмеді чудово лазять по деревах. Не варто лягати і прикидатись мертвим – це вкрай ризикована стратегія. Швидко, але спокійно змінюйте напрямок руху і відходьте. Ведмідь – розумна тварина, він зрозуміє, що ви не прагнете конфлікту.
  • Якщо ви відходите, та ведмідь все ж переслідує вас – киньте на землю свій наплечник, куртку або інший одяг. Ведмідь затримається, щоб обнюхати річ, а ви виграєте трохи часу.

Пам’ятайте короткі правила поведінки та будьте обачні.

Читайте також: Будьте обережними. Неподалік Осмолоди туристці зустрівся ведмідь

Залишайтеся на зв’язку! Ми у FacebookInstagram, Telegram.

Надсилайте свої новини нам на пошту: informator.ivanofrankivsk@gmail.com

Телефонуйте за номером 096 989 60 87

Нагору